Ranjen favorit Moskve za šefa marionetskog režima u Kijevu

Izvori Reutersa ranije naveli da je Moskva namjeravala postaviti Carjova na čelo marionetske vlade u Kijevu da je njena invazija na Ukrajinu u prvim danima februara 2022. bila uspješna.

Carjov posjeduje hotele na Krimu, a ranije je bio zastupnik u Parlamentu Ukrajine, te predsjedavajući parlamenta „Novorosije“ (Reuters)

Bivši ukrajinski parlamentarac Oleg Carjov, proruska ličnost za koga pojedini izvori navode da je trebao predvoditi, po odluci Moskve, marionetsku administraciju u Kijevu nakon ruske invazije, je ranjen iz vatrenog oružja, prenosi Reuters navode porodice.

„Dva puta je pogođen u ponoć u svome domu. Kada je ambulanta stigla, Oleg nije bio pri svijesti i izgubio je mnogo krvi“, navodi se u saopćenju.

Vladimir Rogov, zvaničnik na jugu Ukrajine koga je postavila Rusija, kazao je kako se Carjov nalazi na intenzivnoj njezi bolnice.

Ruski mediji, kako prenosi Reuters, javljaju da se napad desio u Jalti na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine. Dodaje se kako nije poznato ko stoji iza napada niti da li je motiv bio kriminalne ili političke prirode.

Vlasnik hotela i zastupnik u Parlamentu

Tri izvora upoznata sa ruskim planovima za nakon invazije prošle godine su kazala Reutersu kako je Moskva namjeravala postaviti Carjova na čelo marionetske vlade u Kijevu da je njen plan o svrgavanju predsjednika Volodimira Zelenskog u prvim danima februara 2022. bio uspješan.

Carjov je tada rekao kako Reutersovi navodi „imaju malo dodira sa stvarnošću“.

Inače, Carjov posjeduje hotele na Krimu, a ranije je bio zastupnik u Parlamentu Ukrajine, te predsjedavajući parlamenta „Novorosije“, pokreta koji je nastao nakon što su proruski separatisti 2014. proglasili izdvajanje iz Ukrajine i poveli borbe protiv ukrajinskih snaga.

Pod sankcijama je Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko drugih zapadnih država.

Izvor: Agencije