Raketa pogodila egipatsko ljetovalište u blizini izraelske granice

Najmanje šest osoba je ranjeno nakon što je raketa pogodila ambulantu i stambenu zgradu uprave bolnice u ljetovalištu Taba.

Blizina prve linije izložila je Egipat rizicima (Reuters)

Najmanje šest osoba je ranjeno nakon što je raketa pogodila egipatsko ljetovalište Taba u blizini izraelske granice, prema izvještajima lokalnih medija.

Projektil je u petak ujutro pogodio ambulantu i stambenu zgradu uprave bolnice Taba, objavio je egipatski Al Qahera News. pozivajući se na lokalne izvore.

Svjedok u Tabi kazao je da je čuo eksploziju i vidio dim kako se diže, izvijestio je Reuters, ali agencija nije odmah mogla identificirati izvor eksplozije.

Vjeruje se da je incident povezan s nastavkom rata Izraela i Hamasa, koji bjesni u Pojasu Gaze od 7. oktobra, kada su Hamasovi borci pokrenuli napad na Izrael, ubivši najmanje 1.405 ljudi.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu od tada je ubijeno najmanje 7.028 Palestinaca.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad

Taba je udaljena 220 kilometara od Pojasa Gaze i nalazi se u blizini egipatske granice i izraelske luke Eilat na Crvenom moru.

Izraelska vojska je saopćila kako je upoznata sa sigurnosnim incidentom izvan svojih granica.

Hamas, koji upravlja Gazom, rekao je u srijedu da je gađao Eilat raketom, za koju je izraelska vojska saopćila da je pogodila zabačeno područje.

Čini se da je taj incident najdugometniji palestinski napad u ratu u Gazi.

Nakon eksplozije u petak ujutro niko nije preuzeo odgovornost.

Al Qahera News je objavio da je istraga pokrenuta.

Taba, na egipatskom Sinajskom poluotoku, popularna je destinacija među turistima.

Udaljen je oko tri sata vožnje od egipatskog ljetovališta Sharm el-Sheikha na Crvenom moru.

Eksplozija u Tabi naglašava rizike s kojima se Egipat i druge zemlje u regiji suočavaju dok se sukobi između Izraela i Hamasa intenziviraju.

Egipat je preuzeo aktivnu ulogu u pregovorima o pristupu pomoći za Palestince, pokušavajući osigurati oslobađanje talaca koje drži Hamas i zagovarajući prekid vatre, ali ga je blizina prve linije izložila rizicima.

Ratni brod američke mornarice presreo projektile

Dana 22. oktobra nekoliko egipatskih graničara je povrijeđeno nakon što su slučajno pogođeni gelerima granate ispaljene iz izraelskog tenka.

Izrael se izvinio za incident.

Druge regionalne zemlje, uključujući Liban i Siriju, također su periferno zahvaćene borbama.

Iran podržava i Hamas i libansku oružanu grupu Hezbollah, s kojom se Izrael sukobio u borbama duž izraelsko-libanske granice.

U četvrtak su Sjedinjene Američke Države saopćile da su u Siriji napale dva objekta povezana s Iranom, nakon niza napada na američke snage u Iraku i Siriji.

Prošle sedmice je američka vojska saopćila da je ratni brod mornarice u sjevernom Crvenom moru presreo projektile koje je jemenska oružana grupa Husi lansirala potencijalno prema Izraelu.

Izvor: Agencije