Prekid internetske i telefonske mreže u Gazi dok se pojačavaju napadi Izraela

Traje intenzivno bombardiranje u sjevernoj Gazi, dok izraelska vojska kaže da kopnene snage proširuju operacije na opkoljenu enklavu.

Proširena serija velikih eksplozija osvijetlila je nebo iznad grada Gaze nakon što je pala noć u petak
Proširena serija velikih eksplozija osvijetlila je nebo iznad grada Gaze nakon što je pala noć u petak (Reuters)

Izrael je intenzivirao svoje bombardovanje opkoljenog Pojasa Gaze nakon što su prekinute internetske i mobilne komunikacijske usluge na palestinskom području.

Serija velikih eksplozija osvijetlila je nebo iznad grada Gaze, nakon što je pala noć u petak, a dopisnik Al Jazeere javio je da je sjever Gaze pogođen zračnim napadima i artiljerijom.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da je potpuno izgubilo kontakt sa svojim osobljem u Gazi i timovima koji rade na terenu.

Izraelski vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da je Izrael pojačao zračne napade “na vrlo značajan način” i da kopnene snage “šire svoje aktivnosti” u Gazi.

Također je ponovo poslao poruku stanovnicima grada Gaze da idu na jug.

Intenzivirani napadi na Gazu

“U posljednja dva sata mogli smo istovremeno čuti intenzivne zračne udare i intenzivne topničke granate, što je nešto neuobičajeno – što znači da je jačina napada mnogo intenzivnija nego prethodnih dana”, rekao je Al Jazeerin reporter Safwat Kahlout koji se javlja iz grada Gaze.

“Danas je najgore što se tiče intenziteta izraelskih udara, a možemo čuti neke eksplozije… koje dolaze i sa mora, posebno na sjeveru Pojasa Gaze. Zračni napadi i topničke granate sada se pojačavaju na sjeveru”, rekao je.

Palestinska telekomunikacijska kompanija Jawwal objavila je kasno u petak na društvenim mrežama da su usluge mobilne telefonije i interneta isključene.

“Nemamo internet, nemamo nikakve signale na našim telefonima, postali smo potpuno izolirani”, izvijestio je Al Jazeerin Tareq Abu Azzoum iz Khan Younisa u Gazi u petak. Stanovnici su “prestrašeni”, rekao je.

Do prekida usluge dolazi u vrijeme dok se Palestinci pripremaju za očekivanu izraelsku kopnenu invaziju na Gazu. Izraelski dužnosnici zaprijetili su kopnenim napadom kako bi uništili Hamas, palestinsku oružanu grupu koja upravlja teritorijom.

Potpuna opsada Gaze

Izrael je nemilosrdno bombardovao pojas otkako je Hamas pokrenuo napad na jug zemlje 7. oktobra u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Od tog napada, Izrael je uveo “potpunu opsadu” Gaze, prekidajući pristup hrani, vodi, gorivu i električnoj energiji za 2,3 miliona stanovnika enklave koji nemaju mnogo opcija za traženje utočišta.

Ujedinjeni narodi upozorili su da će “mnogo drugih umrijeti” kao rezultat izraelske opsade Gaze, koja je također uzrokovala izljev kanalizacije na ulice.

“Ljudi u Gazi umiru; oni ne umiru samo od bombi i napada: uskoro će još mnogo više njih umrijeti od posljedica (opsade) nametnute Pojasu Gaze,” rekao je Philippe Lazzarini, glavni komesar UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA).

“Osnovne usluge nestaju, lijekova ponestaje, hrane i vode, ulice Gaze su se počele puniti kanalizacijom.”

Izvor: Al Jazeera i agencije