Moskva osudila samit o Ukrajini ovog vikenda

Očigledno je da događaji poput sastanka na Malti 28. i 29. oktobra nemaju nikakvu budućnost, tvrdi glasnogovornica ruske diplomatije Marija Zaharova.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova samite o ratu u Ukrajini poput onog koji će biti održan na Malti nazvala 'kontraproduktivnim' (EPA)
Marija Zaharova je sastanke o ratu u Ukrajini nazvala 'kontraproduktivnim' (EPA)

Ruske diplomate su napale Maltu optužujući je da vodi “antiruske” razgovore o Ukrajini, uprkos učešću zemalja saveznica Kremlja u ovim razgovorima.

“Očigledno je da događaji poput sastanka na Malti 28. i 29. oktobra nemaju apsolutno nikakvu budućnost, oni su samo kontraproduktivni”, rekla je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Sastanak na nivou diplomatskih savjetnika više zemalja, čije je održavanje planirano ovog vikenda iza zatvorenih vrata na Malti, treći je skup te vrste poslije onih u Kopenhagenu u junu i Džedi u augustu.

Kijev ima ‘optimistična očekivanja’

Prema riječima šefa administracije ukrajinskog predsjednika Andrija Jermaka, očekuje se da će na sastanku na Malti učestvovati predstavnici oko 60 zemalja.

Kazao je da ima “optimistična očekivanja” od samita.

Učesnici će razgovarati o hrani, energetici, nuklearnoj sigurnosti i humanitarnim pitanjima, naveo je Jermak.

Izvor: Agencije