Katolička crkva u Španiji: Oko 200.000 žrtava pedokriminala

Nezavisna istraga o pedokriminalu u Katoličkoj Crkvi je pokazala da je 0,6 posto odraslih Španaca reklo da su ih svećenici spolno zlostavljali dok su bili maloljetni.

Španija, zemlja s jakom katoličkom tradicijom, dosad nije provodila nezavisnu istragu o pedofiliji za razliku od Francuske, Njemačke, Irske i SAD-a (Reuters)

Više od 200.000 maloljetnika možda su bili žrtve spolnog zlostavljanja svećenstva u Španiji, pokazuje procjena koju je u petak objavilo nezavisno istražno povjerenstvo o pedokriminalu u Katoličkoj Crkvi.

Izvještaj ne navodi tačan broj, ali sadrži anketu koja je na zahtjev tog povjerenstva provedena među više od 8.000 ljudi, a pokazuje da je 0,6 posto odraslih Španaca (gotovo 39 miliona ljudi) reklo da su ih svećenici spolno zlostavljali dok su bili maloljetni.

Uz to, nešto manji broj Španaca (0,53 posto) rekao je da su ih kao djecu spolno zlostavljali laici koji su radili u vjerskim ustanovama.

Ove su procjene sadržane u izvještaju što ga je u petak pravobranitelj Angel Gabilondo predao Kongresu španskih zastupnika nakon završetka rada nezavisnog povjerenstva, prvog takvog osnovanog u zemlji kako bi se utvrdili razmjeri pedokriminala u Crkvi, piše AFP a prenosi Hina.

Reakcija crkve nedovoljna

Izvještaj je kritičan prema ponašanju Katoličke Crkve, čija je reakcija na slučajeve pedokriminala, navodi se, bila “nedovoljna”.

Među mjerama ponuđenim u izvještaju je i osnivanje državnog fonda za isplatu odštete žrtvama.

Gabilondo je na konferenciji za novinare rekao da se slučajevi zlostavljanja odnose uglavnom na razdoblje “od 1970. do danas”.

Španija, zemlja s jakom katoličkom tradicijom, dosad nije provodila nezavisnu istragu o toj pošasti za razliku od Francuske, Njemačke, Irske i Sjedinjenih Američkih Država.

Istražno povjerenstvo se u svom radu oslanjalo na pravne i psihološke stručnjake te na iskaze samih žrtava.

Izvor: Agencije