‘Podzemni pakao’: Izraelska vojska strahuje od Hamasovih tunela

Vojni stručnjaci kažu da bi mreža tunela u Pojasu Gaze mogla predstavljati veliki izazov za izraelsku vojsku ako krene u kopneni napad.

Procjene pokazuju da broj tunela u Gazi premašuje 1.300 (Reuters)

Pojedine novinske agencije citiraju vojne stručnjake koji kažu da bi mreža tunela koju je izgradio Islamski pokret otpora (Hamas) u Pojasu Gaze mogla predstavljati najozbiljniji izazov za izraelsku vojsku ako krene u kopneni napad na Pojas Gaze.

Također, neke procjene pokazuju da je Hamasova mreža tunela najveća na svijetu nakon mreže podzemnih objekata koju je izgradila Sjeverna Koreja.

S tim u vezi, izraelski list Maariv objavio je izvještaj pod naslovom “Podzemni pakao: ogroman izazov za izraelsku vojsku. Ovo je broj tunela u Gazi”.

John Spencer, šef Odjela za studije o urbanom ratovanju na Institutu za moderni rat na američkoj Vojnoj akademiji West Point, kaže da su razmjeri “izazova s podzemnim tunelima u Gazi jedinstveni”.

U članku objavljenom prije nekoliko dana, Spencer, bivši oficir američke vojske, rekao je da velika i složena mreža tunela predstavlja problem koji je teško rješiv i opasnost koja vreba izraelske kopnene snage.

Procjene

Pojedine procjene govore da mreža tunela u Gazi obuhvata 1.300 tunela, čija je dužina oko 500 kilometara, s tim da su neki od njih na 70 metara dubine ispod površine zemlje.

Prema nekim izvještajima, većina ovih tunela visoka je samo dva metra, dok je njihova širina uglavnom dva metra.

Pojedini stručnjaci smatraju kako postoji mogućnost da se taoci koje je Hamas oteo u napadu protiv izraelske okupacije 7. oktobra nalaze upravo u tim tunelima, a vjerovatno služe i za skladištenje oružja, hrane, vode i goriva.

Istraživači koji su ranije provodili istraživanja o Hamasovoj mreži tunela vjeruju da se neki od vođa pokreta skrivaju unutar tih tunela.

Kompleksnost i više frontova

Stručnjaci također kažu da će tuneli dodatno zakomplicirati borbeni scenarij ako Izrael pokrene kopnenu invaziju na Pojas Gaze. Spencer vjeruje da tuneli omogućuju borcima pokreta da se sigurno i slobodno kreću između različitih borbenih položaja.

Mike Martin, ratni stručnjak na King's Collegeu u Londonu, kaže: “Ukratko, ovi tuneli stvaraju ravnotežu, jer neutraliziraju izraelsku prednost u oružju, taktici, tehnologiji i organizaciji, a neutraliziraju i opasnost od nemogućnosti razlikovanja vojnih i civilnih ciljeva koji zahtijevaju provjeru u skladu s međunarodnim pravom”.

“Stoga se izraelska vojska suočava s problemima kada su u pitanju operacije unutar civilnih područja, što se može opisati kao trodimenzionalno ratovanje”, dodao je.

Mike objašnjava šta misli pod “trodimenzionalnom borbom”, rekavši: “Bit će strana koje pucati sa vrhova stambenih solitera, a bit će i onih koje će pucati iz podzemlja.”

Smatra da rušenje objekata nije rješenje, jer se srušeni objekti pretvaraju u barikade koje koriste borci otpora za napad na okupatorsku vojsku.

Prema njegovim riječima, borbe u gradovima su jedan od najtežih oblika borbe s kojim se može suočiti svaka vojska.

Cilj je bio razbijanje opsade

Izvještaji pokazuju da su tuneli u Gazi u početku bili pripremljeni za krijumčarenje robe između Egipta i opkoljenog Pojasa. Međutim, kako je vrijeme prolazilo i zbog povećanja izraelskog zračnog nadzora uz upotrebu dronova i napredne opreme za elektronsko špijuniranje, Hamas je počeo širiti ovu mrežu tunela.

No izraelska vojska je otkrila opasnost i kompleksnost ovih tunela tek nakon vojne operacije koju je pokrenula u Gazi 2014. godine.

Izrael je od tada počeo graditi podzemne granične barijere duž granice s Pojasom Gaze kako bi spriječio infiltraciju kroz tunele u izraelske gradove i naselja.

Stručnjaci kažu da je tunele teško locirati jer mogu biti izgrađeni ispod različitih objekata, ali postoje različiti načini za njihovo otkrivanje, poput radara i drugih modernih tehnologija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada