Objavljena lista žrtava u Gazi: Ubijeni deseci Palestinaca iz iste porodice

Palestinski aktivista objavio da je prvih 88 imena na listi od 7.000 ubijenih Palestinaca ‘iz iste porodice’, kao i 72 imena koja slijede iza toga.

Masovni ukopi po nekoliko članova porodice u Gazi su svakodnevnica (Reuters)

Aseel al-Bajeh iz organizacije za palestinska prava al-Haq kazao je kako je prvih 88 imena na listi od 7.000 ubijenih Palestinaca koju je objavilo Ministarstvo zdravstva u Gazi “iz iste porodice”.

“Gledanje spiska je tako bolno! Prvih 88 imena je iz iste porodice! Sljedeća 72 iz jedne porodice”, napisao je na mreži X.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo zdravstva saopćilo je kako su sve žive generacije približno 45 porodica izbrisane iz civilnog registra u Gazi.

Kirby: Ne bi to osporavali

Ministarstvo je ranije danas objavilo popis imena nakon komentara američkog predsjednika Joea Bidena koji je rekao kako “nema povjerenja” u brojke o palestinskim žrtvama.

Glasnogovornik Bijele kuće kasnije je rekao kako ‘ne bi osporavali’ da su hiljade ubijene u Gazi.

Pod pritiskom da objasni Bidenov komentar da “nema povjerenja” u broj žrtava u Gazi koji je ponudilo palestinsko Ministarstvo zdravstva, glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je odgovorio: “Ne bi to osporavali.”

No, Kirby je također rekao da američka administracija ne vjeruje brojkama Ministarstva.

UN: Nastavljamo koristiti brojeve Ministarstva

Humanitarni ured UN-a (OCHA) odgovorio je na skepticizam Bidenove administracije oko broja poginulih u Gazi, rekavši za Al Jazeeru kako nastavlja koristiti brojeve koje je objavilo Ministarstvo zdravstva u Gazi.

“Ujedinjeni narodi se oslanjaju na Ministarstvo zdravstva u Gazi kao na izvor podataka o žrtvama u tom području”, rekao je glasnogovornik OCHA-e za okupirane palestinske teritorije u izjavi za Al Jazeeru.

“Nastavljamo uključivati njihove podatke u naša izvještaje i jasno je da potiču iz glavnog izvora. Trenutno je gotovo nemoguće pružiti bilo kakvu verifikaciju UN-a na dnevnoj bazi.”

Grupe za ljudska prava: Pouzdani podaci

Grupe za ljudska prava stava su kako su podaci Ministarstva zdravstva pouzdani.

Kako je ranije Al Jazeera objavila, ministarstvo je objavilo imena i lične identifikacijske brojeve 7.028 ljudi ubijenih u enklavi kao odgovor na komentare Bidena i drugih američkih zvaničnika.

Stručnjaci za ljudska prava rekli su za Al Jazeeru da su podaci palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi pouzdani.

“Human Rights Watch već tri decenije radi na okupiranim palestinskim teritorijima. Pokrivali smo runde eskalacija i neprijateljstava i uvijek smo smatrali da su brojke Ministarstva zdravstva općenito pouzdane”, rekao je Omar Shakir, direktor grupe za Izrael i Palestinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije