MEE: Izrael planira preplaviti Hamasove tunele nervnim plinom, pod nadzorom SAD-a

Upumpavanje velikih količina nervnog plina u Hamasove tunele nadzirat će američke Delta Force, smatra visokopozicionirani izvor.

Izvor pojašnjava da je dovoljno paralizovati kretanje na 6 do 12 sati (Reuters)

Palestinske grupe očekuju da će Izrael, pod nadzorom američkih specijalnih snaga, koristiti nervni plin i hemikalije u tunelima u Gazi u sklopu iznenadnog napada na Pojas Gaze koji će uslijediti, rekao je visokopozicionirani arapski izvor za Middle East Eye, britansku web-stranicu specijaliziranu za Bliski istok.

Izrael i SAD kažu da će elementom iznenađenja probiti Hamasove tunele, spasiti procijenjenih 220 talaca i ubiti na hiljade vojnika Hamasove brigade al-Qassam, rekao je izvor, napominjući da su ove informacije procurile iz SAD-a.

Stranica Middle East Eye je, u izvještaju koji je pripremio glavni urednik David Hearst, naglasila da nije bila u mogućnosti nezavisno provjeriti ove informacije.

Prema izvoru, uspjeh ove operacije zavisi od postizanja elementa iznenađenja, i to uz upotrebu međunarodno zabranjene plinove, naročito nervni plin i hemijsko oružje. Upumpavanje velikih količina nervnog plina u Hamasove tunele nadzirat će američke Delta Force, rekao je izvor.

Izvor pojašnjava da je dovoljno paralizovati kretanje na 6 do 12 sati te da će u tom periodu tuneli biti probijeni, taoci spašeni, a na hiljade vojnika brigade Al-Qassam ubijeno.

Kampanja obmane i dezinformacija

Middle East Eye navodi da je kontaktirao Bijelu kuću i Ministarstvo odbrane SAD-a za komentar, ali da do trenutka objave teksta nije dobio odgovor.

Prema informacijama koje su procurile, detalji operacije su dogovoreni, a priča o odgađanju kopnene invazije Izraela na Gazu dio je kampanje dezinformacija čiji je cilj iznenaditi Palestince i upasti u Gazu iz više smjerova. Plan uključuje i upad izralskih komandosa na sjever Gaze i duž obale.

U srijedu je američki Wall Street Journal izvijestio da je Izrael odgodio dugoočekivanu kopnenu invaziju kako bi omogućio Sjedinjenim Američkim Državama da rasporede sisteme protuzračne odbrane u regionu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije je rekao da Izrael priprema kopnenu invaziju, ali nije naveo ni vrijeme, niti bilo koje detalje.

Palestinski pokret otpora Hamas je 7. oktobra pokrenuo napad koji je nazvao operacija “Poplava Al-Aksa”, u kojem je, prema izraelskim dužnosnicima, poginulo najmanje 1.400 Izraelaca, a najmanje 220 je zarobljeno u Gazi. Izrael je nakon toga počeo bombardovati Pojas Gaze, gdje je poginulo više od 7.000 Palestinaca, a 70 posto ubijenih su žene, djeca i starci.

Izvor: Agencije