Kijev: Rusi zanemaruju gubitke i nastavljaju s napadima

Ruske snage zanemaruju velike gubitke i nastavljaju s napadima s ciljem zauzimanja istočnog ukrajinskog grada Avdiivke, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Ukrajinska protuofanziva, pokrenuta je u junu (Reuters - Ilustracija)

Ruske snage zanemaruju velike gubitke i nastavljaju s napadima s ciljem zauzimanja istočnog ukrajinskog grada Avdiivke, saopćili su ukrajinski dužnosnici.

Tokom posljednje dvije sedmice ruski napadi su se koncentrirali na Avdiivku, u regiji Donjeck, gradu u mirnodopsko doba poznatom po velikoj tvornici koksa, a koji se trenutno doživljava kao bedem ukrajinskog otpora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Neprijatelj pokušava krenuti naprijed, a onda im mi uzvratimo. Ne može se govoriti o ‘stalnoj situaciji’. Teške borbe se nastavljaju, iako je aktivnost donekle utihnula. Neprijatelj prolazi kroz neku vrstu pregrupiranja”, izjavio je za nacionalnu televiziju glasnogovornik južnih ukrajinskih vojnih snaga Aleksandar Štupun.

‘Rusi ne vode računa o svojim ljudima’

Ruske snage oslanjaju se na pješadiju, koristeći male jurišne grupe od 30 do 40 ljudi, rekao je on, iznijevši procjenu o gotovo 2.500 mrtvih i ranjenih na ruskoj strani u posljednjih šest dana na tom području.

“To je prilično značajno čak i za Rusiju, imajući u vidu da oni ne vode računa o svojim ljudima”, kazao je Štupun.

Čelnik vojne uprave Avdiivke Vitalij Barabaš izjavio je da Rusi vrše pritisak sa sjevera, ali da nisu uspjeli proći pored željezničke pruge, koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Odbacio je izvještaje da su ruske trupe osigurale kontrolu nad jednom od velikih deponija šljake koje dominiraju industrijskim krajolikom grada.

“Tamo su postavili zastave i pokušali napraviti nekakav spektakl”, kazao je Barabaš.

Ukrajinski kapetan Valerij Prozapas izjavio je za da su Rusi nastojali iskoristili činjenicu da je Avdiivka bila de facto poluopkoljena.

“Drugo pitanje je političko. Malo je čime se mogu ponositi, a moraju ‘prodati’ svom stanovništvu neku vrstu pobjede, čak i ako je samo privremena”, smatra.

Teške borbe u blizini Kupjanska

Ukrajinska protuofanziva, pokrenuta u junu, rezultirala je zauzimanjem razorenih sela na istoku i nekih naselja u južnom sektoru, no tempo je daleko sporiji od prošlogodišnjeg napredovanja kroz sjeveroistok zemlje.

Zadnji ruski izvještaji o borbama ne spominju Avdiivku, ali kažu da su ruske trupe odbile 15 ukrajinskih napada u blizini Kupianska, koji se nalazi sjevernije.

Ukrajinski dužnosnici također su priznali teške borbe u blizini Kupjanska, grada koji su prvobitno zauzele ruske trupe, ali ga je Ukrajina vratila u prošlogodišnjem brzom napredovanju kroz sjeveroistok.

Vlasti u regiji Harkiv saopćile su da nameću obaveznu evakuaciju mještana iz deset mjesta u tom području.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada