Izrael troši milione šireći svoju ‘istinu’ o ratu u Gazi

Sa druge strane palestinski narativ uopće nije prihvaćen niti propaganda kojom se pokazuju masakri koje čini okupaciona armija nad palestinskim narodom.

Pojedine društvene mreže blokiraju ili ograničavaju pristup propalestinskom sadržaju (Reuters - Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potrošilo je više od osam miliona američkih dolara na propagandu u Evropi kako bi bio podržan narativ ove države o ratu protiv Gaze nakon operacije „Al-Aksa potop“ oružane grupe Hamas 7. oktobra.

Sa druge strane palestinski narativ uopće nije prihvaćen niti propaganda kojom se pokazuju masakri koje čini okupaciona armija nad palestinskim narodom.

Kako pokazuje Googleov portal o transparentnosti oglašavanja, izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je na servisu YouTube objavilo 100 snimaka kako bi se promovirao izraelski narativ, a u kojima se Hamas uglavnom povezuje sa terorizmom i u kojima se više nego jednom navodi kako je palestinski otpor jednak napadima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS).

Kako pokazuju podaci portala Simarch, samo na promoviranje na YouTubeu potrošeno osam miliona dolara, a reklamiranje je bilo fokusirano na tri države:

  • Francuska je bila najviše na „udaru“, izdvojeno je 4,6 miliona dolara i snimci su imali više od 535 miliona pregleda.
  • Za Njemačku je potrošeno 2,4 miliona dolara, a zabilježeno je više od 284 miliona pregleda.
  • Na kraju, za oglašavanje u Velikoj Britaniji je izdvojeno 1,2 miliona dolara, a snimci su pregledani više od 250 miliona puta.

Za ostale države, bilo u Evropi ili van kontinenta, potrošeno je samo 300.000 dolara, a za tu sumu je osigurano više od 43 miliona pregleda.

Četiri glavne poruke

Kako bi se bolje razumjela veličina izraelske potrošnje na reklamu, a uzimajući u ozbir ranije navedene brojke, to se može uporediti sa Amazonom koji je jedan od najvećih zakupaca reklamnog prostora, a za 30 dana u Francuskoj on troši blizu 5,6 miliona dolara.

Kada se analizira sadržaj snimaka, oni su prilično slični i imaju četiri glavne poruke za evropsku publiku:

  • Povezivanje Hamasa sa terorizmom. Nema rečenice u kojoj se te dvije riječi ne koriste zajedno, potom se navodi kako je to teroristička organizacija i kako je slična ISIL-u.
  • Uvjeravanje svijeta kako se aktivnosti Hamasa neće zadržati samo unutar granica Izraela već će se preliti na cijeli svijet.
  • Svaki snimak se završava riječima „Stand with Israel“ (Budite uz Izrael).
  • Koriste se snimci djece i starijih osoba kako bi se utjecalo na javno mišljenje i dao legitimitet ubijanju, razaranju i bombardiranju Pojasa Gaze.

Ono što se posebno ističe su države za koji je odabran plasman izraelskog narativa (Francuska, Njemačka, Velika Britanija) o dešavanjima u Gazi kako bi se usmjerilo javno mišljenje u tim državama.

Za posljedicu je to imalo da su mediji u početku prihvatili taj narativ i javno zaobilazili profesionalne kontrole i neutralnost, te na taj način utjecali na političke odluke tih država. Sve se ovo vidi u vojnoj i političkoj podršci i rezolucijama UN-a u korist izraelske okupacije, te u blokiranju narativa koji dokumentira masakre počinjene od strane izraelske vojne mašinerije nad palestinskim narodom.

Blokiranje palestinskog sadržaja

U odnosu na ovu propagandu i medijsku mašineriju koju provode razni ogranci izraelske okupacije, niti jedan dolar nije potrošen za palestinski sadržaj kako bi se pokazao obim razaranja, ubijanja i nasilja koje provodi okupacijska armija nad Palestincima.

Štaviše, mnogi aktivisti na društvenim mrežama navode kako su njihovi profili i stranice blokirani, ograničeni ili zabranjeni jer pokušavaju ukazati na laži izraelskog narativa i dokle sve on vodi svjetsku javnost u pogrešnom prikazivanju situaciji ili pak jednostavno izražavaju sućut sa Palestincima zbog patnji u Pojasu Gaze gdje su ubijene na hiljade djece i žena, bombardirane bolnice, a cijela susjedstva poravnata sa zemljom.

Administratori koji blokiraju propalestinski sadržaj kao opravdanje koriste argumente da su snimci ili previše šokantni, imaju previše nasilja, ljudskih raskomadanih tijela ili krvi (što je po njima nepodesan sadržaj) ili se pripisuju oznake „terorizam“ svakome ko prihvati taj narativ koji pokazuje istinu o sukobu i posljedicama za narod i zemlju Palestine.

Izvor: Al Jazeera i agencije