Zelenski: Ruski dronovi najvjerovatnije ciljali nuklearnu elektranu Hmjelnicki

Udarni val od eksplozije protresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je rekao da svaki ruski udar, "posebno onaj koji se usuđuje ciljati nuklearnu elektranu i druge kritične objekte, služi kao dokaz da je nedovoljan pritisak na terorističku državu."
Zelenski je rekao da svaki ruski udar, "posebno onaj koji se usuđuje ciljati nuklearnu elektranu i druge kritične objekte, služi kao dokaz da je nedovoljan pritisak na terorističku državu." (AP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je ruskim napadom bespilotnom letjelicom u srijedu u regiji Hmjelnicki vjerovatno ciljano područje nuklearne elektrane i da je ovo dokaz da su Rusiji potrebne strožije sankcije, javlja Hina.

“Najvjerovatnije je da je meta ovih napada nuklearna elektrana Hmjelnicki. Udarni val od eksplozije protresao je prozore, uključujući i prostore nuklearne elektrane”, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da svaki ruski udar, “posebno onaj koji se usuđuje ciljati nuklearnu elektranu i druge kritične objekte, služi kao dokaz da je nedovoljan pritisak na terorističku državu.”

Bez utjecaja na rad elektrane

Snažne eksplozije blizu područja nuklearne elektrane Hmjelnicki oštetile su prozore preko noći, no nisu djelovale na rad elektrane ili na njenu vezu s mrežom, rekla je u srijedu nadzorna nuklearna agencija.

Eksplozije su privremeno prekinule dovod struje nekim stanicama za praćenje radijacije, rekla je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

“Činjenica da su brojni prozori uništeni pokazuje koliko blizu se dogodila eksplozija. Sljedeći put, nećemo biti tako sretni”, rekao je direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Izvor: Agencije