Xi: Kina je spremna sarađivati sa SAD-om

Peking je spreman sarađivati s Washingtonom bez obzira na međusobne razlike, kako bi dvije zemlje zajedno odgovorile na globalne izazove, kaže kineski predsjednik.

Očekuje se da će se Xi Jinping i Joe Biden sastati u San Francisku na novembarskom samitu APEC-a (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u srijedu da je Kina spremna sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na međusobne razlike, kako bi dvije zemlje zajedno odgovorile na globalne izazove, objavili su kineski državni mediji.

U pismu dostavljenom učesnicima godišnje večere Nacionalnog komiteta za odnose SAD-Kina sa sjedištem u New Yorku, Xi je napisao da od toga da li će dvije zemlje moći uspostaviti odgovarajuće međusobne odnose zavise ključni odnosi u svijetu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Poziv predsjednika Kine na građenje stabilnijih bilateralnih veza, za koje je naveo da se trebaju graditi na principima međusobnog poštovanja i mirne koegzistencije, dolazi pred ključnu posjetu kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia Washingtonu kasnije ove sedmice.

Sastanak Xija i Bidena

Očekuje se da će se američki predsjednik Joe Biden i Xi sastati u San Francisku, na novembarskom samitu APEC-a.

Američki državni sekretar Antony Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastat će se s Wangom u petak u Washingtonu, najavila je glasnogovornica Bijele kuće Karrine Jean-Pier.

Prema njenim riječima, tokom susreta bit će razmotrena otvorena pitanja između dvije zemlje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada