Sibirski bataljon uskoro u borbi protiv Moskve

Ukrajinski oficir, koji je tražio da ostane anoniman, kaže kako je većina od 50 pripadnika došla iz Rusije, prošavši kroz treće države kako bi stigli do Ukrajine.

"Burjat": Počev od Carske Rusije, kada su nas kolonizirali, uništavaju naše kulture, naše jezike i naše tradicije (Reuters)

Na jednostavnom strelištu izvan Kijeva, grupa od 20 državljana Rusije nosi ukrajinske uniforme i trenira pucanje iz jurišnih pušaka i mitraljeza. Uskoro će, očekuju, ciljati na rusku vojsku, piše Reuters.

Njihov komandant, Ukrajinac koji se predstavio pozivnom oznakom Batja, govori kako su neki od regruta u novooformljenom ukrajinskom Sibirskom bataljonu, sa žuto-plavom zastavom na rukavima, spremni za borbu.

Sa obuke Sibirskog bataljona ukrajinskih oružanih snaga (Reuters)

Ukrajinski vojni oficir, koji je tražio da ostane anoniman, kaže kako je većina od 50 pripadnika jedinice došlo iz Rusije, prošavši kroz treće države kako bi stigli do Ukrajine. Dodaje kako su većinom pripadnici autohtonih naroda Sibira i regruti  govore kako se žele boriti protiv, kako kažu, ruskog imperijalizma i u Ukrajini i njihovim domovinama.

“Počev od Carske Rusije, kada su nas kolonizirali, uništavaju naše kulture, naše jezike i naše tradicije. To je rusifikacija, čisto i jednostavno”, navodi za Reuters Genadij, 29-godišnjak sa pozivnom oznakom Burjat, a koja se odnosi na njegovu domovinu Burjatiju na obalama Bajkalskog jezera.

Fondacija Slobodna Burjatija

Vojni analitičari smatraju kako Burjatija, kao i neke druge ruske regije gdje žive autohtoni narodi, daje neproporcionalno veliki broj vojnika za ruski vojni podhvat. Genadij ističe kako su mnogi prisilno mobilizirani u rusku vojsku, dok su drugi namamljeni platama koje su i do 10 puta veće od nekih plata u regiji.

Građansko udruženje Fondacija Slobodna Burjatija (Free Buryatia Foundation) navodi kako je neproporcionalno regrutiranje Burjata politički izbor jer Kremlj smatra kako se tako smanjuju šanse za protivdržavne proteste u Burjatiji.

Nisu svi regruti iz Sibira, neki dolaze iz drugih dijelova Rusije, no svi govore kako su tu zbog želje da se pridruže borbi protiv Rusije na strani Ukrajine, te izražavaju solidarnost sa sibirskim narodima.

“Ne želim ni najmanje učestvovati u onim užasnim zločinima koje je država uradila unutar vlastitih granica, kao ni, što je još užasnije, u ogromnoj vatrenoj sili koja ubija hiljade Ukrajinaca, bez milosti prema ženama, djeci ili starijima”, riječi su 41-godišnjaka iz moskovske regije sa pozivnom oznakom Gandhi.

Sa obuke Sibirskog bataljona ukrajinskih oružanih snaga (Reuters)

“Zatvor nacija”

Rusija negira napade na civile u njenoj invaziji na Ukrajinu, a ruski predsjednik Vladimir Putin poručuje kako je spreman koristiti sva dostupna sredstva kako bi branio “teritorijalni integritet” Rusije.

Gandhi je uzeo svoju oznaku zbog svoje fascinacije idejama indijskog lidera iz 20. stoljeća koji je predvodio Indiju u borbi za nezavisnost od britanske kolonijalne uprave.

Sada Gandhi Sibirskog bataljona želi razbiti, kako kaže, ruski “zatvor nacija”.

“Mislim kako će ovo pomoći padu imperije, uništenju zatvora”, dodao je.

Izvor: Agencije