Mike Johnson izabran za predsjednika Predstavničkog doma Kongresa SAD-a

Izborom Johnsona, istaknutog saveznika bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, stvoreni su uslovi za ponovno otpočinjanje rada donjeg doma Kongresa SAD-a

Johnson je postao četvrti republikanski kandidat u ciklusu političkih sukoba koji su nastali od smjenjivanja Kevina McCarthyja sa mjesta predsjednika Predstavničkog doma (Reuters)

Republikanac Mike Johnson, zastupnik iz američke savezne države Louisiana, osigurao je sebi dovoljnu većinu glasova kolega iz svoje stranke da postane novi šef Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, prenosi Beta.

Izborom Johnsona, istaknutog saveznika bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, stvoreni su uslovi za ponovno otpočinjanje rada donjeg doma Kongresa SAD-a, 22 dana nakon što je grupa najtvrđih republikanskih konzervativaca izdejstvovala smjenu Kevina McCarthyja sa funkcije predsjednika Predstavničkog doma.

Nakon tog događaja, Predstavnički dom, u kojem Republikanska stranka SAD ima veoma tanku većinu, bio je onemogućen da raspravlja o donošenju zakona i da ih usvaja, a među podijeljenim republikancima nastao je haos.

Četvrti kandidat

Bijela kuća je zatražila da republikanci u donjem domu Kongresa hitno riješe međusobna trvenja u interesu Amerikanaca, jer se u novembru mora usvojiti federalni budžet, a bez toga federalna vlada i institucije neće moći da rade i njihovi zaposleni neće moći da primaju plate. Na razmatranje čekaju i zakoni o davanju finansijske pomoći Ukrajini i Izraelu, dvjema zemljama u kojima bjesne ratovi.

Johnson se izborio za dovoljan broj glasova – ukupno 220, tri više od neophodnih 217 – da bude izabran za najvišu funkciju u Predstavničkom domu. Prije njega su tri republikanca to bezuspješno pokušala: Steve Skalise, Jim Jordan i Tom Emmer.

Predstavnik manjinskih demokrata Hakeem Jeffries dobio je 209 glasova.

Donald Trump kao i dalje najuticajnija figura u Republikanskoj stranci lično je podržao Johnsona i prije njega Jordana, a usprotivio se Emmeru.

Johnson je bio jedna od ključnih kongresnih figura koja je 2020. godine učestvovala u Trumpovom pokušaju preokretanja rezultata predsjedničkih izbora, podsjeća CNN.

Emmer se povukao

Republikanci su izabrali kongresmena Mikea Johnsona za svog najnovijeg kandidata za predsjednika Predstavničkog doma američkog Kongresa, nekoliko sati nakon što se prethodno kandidirani Tom Emmer iznenada povukao.

Kongresmen Emmer iznenada se povukao suočen sa protivljenjem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i pojedinih kongresmena iz redova Republikanske stranke, prenosi Tanjug.

Johnson iz američke savezne države Loiusiane, koji je nižerangirani član rukovodstva Predstavničkog doma iz redova republikanaca, postao je kasno u utorak četvrti republikanski kandidat nakon Emmera i ostalih u ciklusu političkih sukoba koji su nastali od smjenjivanja Kevina McCarthyja sa mjesta predsjednika Predstavničkog doma, prenio je AP.

Izvor: Agencije