Izraelski analitičar: Tel Aviv i Washington prvi put idu zajedno u rat

Izraelski strateški analitičar kaže da izraelska vlada i vojska znaju da će se bez partnerstva sa SAD-om teško moći izdržati rat na više frontova.

Izrael zna da će se bez Amerike suočiti s ratom na više frontova (Reuters)

Izraelski strateški analitičar izjavio je da Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) prvi put idu u zajednički rat. Zbog toga je Washington zatražio od Izraela da sačeka prije nego što pokrene kopneni napad na Gazu. Pojašnjava da izraelska vlada i vojska znaju da će se bez ovog partnerstva teško moći izdržati rat na više frontova.

U članku koji je objavio list Yedioth Ahronoth, izraelski novinar Ron Ben-Yishai ističe da je izraelska vojska bila spremna za kopneni ulazak u Pojas Gaze, ali je zatraženo od nje da sačeka iz dva razloga. Prvi razlog je pokušaj oslobađanja zarobljenika, što je postalo međunarodno pitanje. Drugi je povezan s napadima iz Jemena, Iraka i Sirije, jer su Amerikanci shvatili da su postali dio šireg sukoba. Zbog toga su zatražili od Izraela da sačeka dok njihove pomorske snage i raketne baterije ne budu raspoređene u tom području.

Ben-Yishai smatra da je primjetno poboljšanje borbene situacije za izraelsku vojsku na svim arenama. Na jugu je izraelska vojska spremna za kopnenu intervenciju nakon završetka obuke, paralelno sa intenzivnim zračnim napadima koji će smanjiti gubitke na tlu. Također, radi se na prikupljanju obavještajnih podataka o zarobljenicima. Cilj je da se u najkraćem mogućem roku i s minimalnim gubicima izvedu napadi na čelnike organizacija i njihovu infrastrukturu.

Na sjeveru, na granici s Libanom, procjene pokazuju da Iranci ili Hezbollah u ovoj fazi nemaju interesa da riskiraju uništenje Libana, samo da bi ublažili pritisak na Islamski pokret otpora (Hamas) u Gazi, prema njegovim riječima.

Ben-Yishai ističe da se Izrael priprema da stavi pod kontrolu bilo kakvu potencijalnu eskalaciju na Zapadnoj obali od strane tamošnjeg palestinskog otpora ili na društvenim mrežama, i to uporedo s početkom kopnenog napada na Gazu.

Odgađanje kopnenog napada

Izraelski novinar ističe da je američko pitanje izuzetno važno za Izrael, jer Washington traži od Izraela da sačeka s ulaskom u Gazu dok se ne završe pripreme i dok ne postane jasno koliko će biti uspješni pokušaji posredovanja za oslobađanje zarobljenika u Gazi. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena jasno je stavila do znanja Izraelu da pitanje talaca nije isključivo izraelsko. Prema tome, Izrael ne može odlučivati sam i djelovati na osnovu procjene vlastitih interesa, jer se govori o zatočenicima koji imaju strana državljanstva, američka ili druga. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu slaže se s ovim obrazloženjem, iako je to u suprotnosti s mišljenjem nekih njegovih ministara.

Ben-Yishai smatra da je drugi razlog odgađanja kopnenog napada američki zahtjev da svojim snagama omoguće da završe pripreme za regionalni rat, koje su počele prošle sedmice. Prema tome, rat koji je počeo 7. oktobra razlikuje se od prethodnih po tome što Izrael i Sjedinjene Američke Države djeluju zajednički na koordiniran način.

Što se tiče podjele uloga, ona je jednostavna: Izrael se suprotstavlja neprijateljima i prijetnjama koje se nalaze i djeluju direktno na njegovim granicama, dok Amerika vodi regionalnu kampanju protiv iranskih agenata, ili protiv Irana ako odluči sam ući u rat. U tu svrhu, Amerikanci su poslali operativne grupe i dva nosači aviona koji će djelovati u Sredozemnom moru, Crvenom moru, Indijskom okeanu i Arapskom zaljevu.

Pojašnjava da su Iranci prije nedjelju dana shvatili da se radi o podjeli rada, pa su zato prošle sedmice aktivirali svoje izaslanike: Huse u Jemenu, milicije u Iraku i Siriji, s ciljem da nanesu štetu američkim brodovima i vojnicima širom Bliskog istoka.

Regionalni rat

Izraelski novinar kaže da su Amerikanci ispravno očekivali da će se naći usred regionalnog rata u kojem će braniti svoje snage i Izrael. Jasno je da Washington očekuje da će se ova bitka proširiti kada Izrael uđe u Pojas Gaze. Zbog toga je Amerika zamolila Izrael da sačeka dok u tom području ne rasporedi baterije za presretanje balističkih projektila tipa THAAD, te da rasporedi nosač aviona Eisenhower, koji bi tamo trebao stići za nekoliko dana.

Zaključuje kako je potreba da Amerikanci budu tako duboko uključeni u intervenciju u ratu od 7. oktobra ozbiljna erozija izraelske snage odvraćanja, s obzirom na to da ovo partnerstvo, do kojeg je došlo na zahtjev Izraela, obavezuje izraelsku vladu i njene sigurnosne službe da poslušaju američke savjete i zahtjeve.

Vojno i političko rukovodstvo je u suštini bilo prisiljeno, iako nerado, da odgovori na zahtjeve Washingtona, jer je jasno znalo da bi bez ovog operativnog partnerstva i logističke pomoći Izrael teško mogao izdržati rat na više frontova, posebno ako se Hezbollah i Iran odluče za eskalaciju do tačke sveopćeg rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada