Izrael odbija vize zvaničnicima UN-a nakon Guterresovog govora o ratu u Gazi

Protestirajući zbog indirektne kritike generalnog sekretara UN-a na račun Izraela, izraelski predstavnik u UN-u kaže da je ‘došlo vrijeme da ih naučimo lekciju’.

Predstavnik Izraela pri UN-u Gilad Erdan obraća se novinarima u New Yorku (David Dee Delgado/Getty Images)
Predstavnik Izraela pri UN-u Gilad Erdan obraća se novinarima u New Yorku (David Dee Delgado/Getty Images)

Izrael će odbiti vize dužnosnicima Ujedinjenih naroda, rekao je njegov ambasador pri UN-u, dok se sukob te zemlje s međunarodnom organizacijom produbljuje.

Gilad Erdan dao je izjavu u srijedu, prema izraelskim medijima, dok se nastavljaju reakcije nakon govora generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa u Vijeću sigurnosti prethodnog dana.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres indirektno je kritizirao Izrael jer je naredio evakuaciju civila sa sjevera na jug Pojasa Gaze. Također je rekao da se Hamasov napad na Izrael 7. oktobra nije dogodio “u vakuumu” jer su Palestinci bili “podvrgnuti 56-godišnjoj okupaciji”.

Mnoge zemlje pozdravile su Guterresov “vrlo uravnotežen pristup”, javio je Al Jazeerin Gabriel Elizondo iz New Yorka. Međutim, Izrael je bio “bijesan” i njegovi su dužnosnici pozvali šefa UN-a da podnese ostavku.

Napadi Izraela na Pojas Gaze ne prestaju, a cijele gradske četvrti su potpuno uništene (EPA)
Napadi Izraela na Pojas Gaze ne prestaju, a cijele gradske četvrti su potpuno uništene (EPA)

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen, koji je bio na raspravi, “bio je toliko uzrujan”, rekao je Elizondo, “da je otkazao sastanak s generalnim sekretarom koji se trebao održati u utorak poslijepodne”.

“Zaista je neobično vidjeti ovakvu reakciju protiv generalnog sekretara”, dodao je Elizondo.

“Zbog Guterresovih primjedbi, odbit ćemo izdati vize predstavnicima UN-a”, rekao je Erdan za Army Radio. “Već smo odbili vizu za zamjenika generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martina Griffithsa. Došlo je vrijeme da ih naučimo lekciju.”

Erdan je na platformi X, bivšem Twitteru, rekao da je šef UN-a ovim govorom “izrazio razumijevanje za terorizam i ubistva”.

Kako javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić, Guterres je rekao da je šokiran pogrešnim tumačenjem njegove izjave u Vijeću sigurnosti UN-a, kao da je “pravdao zločine počinjene od strane Hamasa”.

“To je laž i zapravo je suprotno. Na početku mog izlaganja jučer jasno sam rekao, citiram: ‘Nedvosmisleno osuđujem strašne zločine koje je Hamas počinio 7. listopada u Izraelu. Ništa ne može opravdati ubijanja, kidnapiranja, ranjavanja civila kao i njihovo raketiranje.'”

“Ja sam, zapravo, jučer govorio o tugovanju palestinskog stanovništva, ali da to tugovanje ne može opravdati Hamasove zločine. Mislim da je potrebno ovo reći najviše zbog poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima.”

“Težnje palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. Ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”, napisao je.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je poziv Izraela generalnom sekretaru UN-a da podnese ostavku, opisujući ga kao “neisprovociran napad”.

U objavi na platformi X, palestinsko ministarstvo opisalo je izraelsku poziciju kao “jačanje” njegovog “nepoštovanja i nedostatka predanosti” UN-u, njegovoj povelji i rezolucijama u vezi s Palestinom.

Rat u Gazi

Borci Hamasa upali su u Izrael 7. oktobra i napali uglavnom civilne ciljeve, uključujući porodice i muzički festival, ubivši najmanje 1.400 ljudi i zarobivši više od 220, prema izraelskim dužnosnicima.

Oko 5.800 Palestinaca, također većinom civila, ubijeno je širom Pojasa Gaze u osvetničkim izraelskim bombardiranjima, saopćilo je ministarstvo zdravstva teritorija.

Humanitarne organizacije teškom mukom dostavljaju pomoć u Pojas Gaze (EPA)
Humanitarne organizacije teškom mukom dostavljaju pomoć u Pojas Gaze (EPA)

Guterres, koji je prošle sedmice putovao na prelaz Rafah u pokušaju da osigura da pomoć uđe iz Egipta u Gazu, u svom je govoru također pozdravio ulazak tri konvoja pomoći.

Ali šef UN-a rekao je da je to samo “kap u okeanu”, jer je Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorila da će biti prisiljena prekinuti rad zbog nedostatka goriva.

“Kako bismo olakšali epsku patnju, učinili isporuku pomoći lakšom i sigurnijom te olakšali oslobađanje taoca. Ponavljam svoj apel za hitan humanitarni prekid vatre”, rekao je Guterres.

Zastoj u Vijeću sigurnosti UN-a

Uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, Izrael je odbio pozive da zaustavi ofanzivu, rekavši da bi to samo omogućilo Hamasu da se pregrupira.

SAD je prošle sedmice stavio veto na nacrt rezolucije o krizi, rekavši da se u njoj ne podržava dovoljno pravo Izraela da odgovori Hamasu.

Državni sekretar Antony Blinken zatražio je od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži novu rezoluciju koju predvodi SAD i koja “uključuje značajne povratne informacije”.

Nacrt, u koji je novinska agencija AFP imala uvid, branio bi “pravo svih država” na samoodbranu, istovremeno pozivajući na poštivanje međunarodnog prava. To bi podržalo “humanitarne pauze” za dolazak pomoći, ali ne i potpuni prekid vatre.

“Nijedan član ovog Vijeća, nijedna nacija u cijelom ovom tijelu, ne bi mogla ili htjela tolerirati pokolj svojih ljudi”, rekao je Blinken.

Državni sekretar Antony Blinken zatražio je od Vijeća sigurnosti da podrži novu rezoluciju koju predlaže SAD (EPA9
Državni sekretar Antony Blinken zatražio je od Vijeća sigurnosti da podrži novu rezoluciju koju predlaže SAD (EPA)

Rusija s pravom veta, naviknuta biti na udaru u Vijeću sigurnosti zbog svoje invazije na Ukrajinu, brzo je rekla da će se usprotiviti američkom nacrtu.

Američki regionalni saveznik Egipat također je kritizirao dokument.

“Iznenađeni smo novim pokušajima da se usvoji rezolucija koja ne uključuje nikakav poziv na prekid vatre kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje situacije što bi moglo dovesti regiju do opasne situacije”, rekao je ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry.

Ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki iz Palestinske samouprave, konkurenta Hamasa, nazvao je nedjelovanje Vijeća sigurnosti “neoprostivim”, kao i Jordan, još jedan američki partner.

“Vijeće sigurnosti mora zauzeti jasan stav kako bi uvjerilo dvije milijarde Arapa i muslimana da će se međunarodno pravo primjenjivati”, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi.

Jordan i Rusija su među državama koje su zatražile sastanak Generalne skupštine UN-a u četvrtak, čije su rezolucije neobavezujuće, zbog zastoja u Vijeću sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije