Za 24 sata ubijeno više od 700 Palestinaca

Ministarstvo zdravstva kaže da je riječ o jednom od najsmrtonosnijih bombardovanja od početka izraelskog napada, te da je u 24 sata ubijeno više od 700 Palestinaca.

Izraelski napad na Gazu započeo je 7. oktobra
Izraelski napad na Gazu počeo je 7. oktobra (Reuters)

Više od 700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu, saopćili su palestinski dužnosnici, što je najveći broj žrtava u periodu od 24 sata otkako je Izrael ranije ovog mjeseca počeo bombardovati opkoljeno područje.

Izraelska vojska je saopćila da je pogodila “više od 400 meta Hamasa” te da je u tim napadima ubila desetine boraca Hamasa, upozoravajući da treba vremena da postigne svoj cilj i uništi tu palestinsku grupu.

Izraelski napad na Gazu počeo je nakon što su borci Hamasa ubili najmanje 1.400 osoba u iznenadnom napadu na južni Izrael 7. oktobra.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, kojim upravlja Hamas, saopćilo je da je u izraelskim napadima ubijen najmanje 5.791 Palestinac, među kojima je 2.360 djece.

Samo u prethodna 24 sata ubijene su 704 osobe, saopćilo je ministarstvo u utorak.

Glasnogovornik ministarstva Ashraf Al-Qidra kaže da je to, za dvije sedmice izraelskog bombardovanja, najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen u periodu od 24 sata.

Mnogi izraelski zračni napadi pogodili su stambene zgrade (AP)

“Na hiljade porodica je raseljeno; posvuda su ruševine”, rekla je Youmna ElSayed, Al Jazeerina reporterka koja izvještava iz Gaze.

“Možete čuti zvuk dronova i izraelskih aviona. Svi kažu, a i osjećaju, da nijedno mjesto u Pojasu Gaze više nije sigurno”, dodala je.

Izraelska vojska je saopćila da je u napadima ubila tri zamjenika Hamasovih zapovjednika.

Svjedoci i zdravstveni dužnosnici kažu da su mnogi zračni napadi pogodili stambene zgrade, neke u južnoj Gazi gdje je Izrael rekao civilima da se sklone.

U jednom noćnom napadu četverospratnica u južnom gradu Khan Younisu je u potpunosti sravnjena sa zemljom, pri čemu su poginule najmanje 32 osobe, a desetine je ranjeno, rekli su preživjeli novinskoj agenciji Associated Press.

U zračnom napadu koji je pogodio kuću porodice Bahloul u gradu Gazi ubijeno je najmanje 19 osoba, rekli su preživjeli, dodajući da su deseci ostali zatrpani ispod ruševina. Radnici su iz urušene zgrade izvukli najmanje dvoje djece.

Kamioni pomoći

Osim bobmbardovanja teritorije, Izrael je stavio Gazu pod “potpunu opsadu”, onemogućavajući joj pristup hrani, vodi, lijekovima i gorivu.

Više od 40 medicinskih centara prestalo je s radom zbog nestašica i štete uzrokovane bombardovanjem, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva.

Humanitarne organizacije upozorile su da pomoć koja je za vikend ušla u Gazu nije dovoljna (Anadolija)

Nekoliko kamiona pomoći prešlo je od nedjelje iz Egipta u Gazu, no Ujedinjene nacije upozoravaju na “humanitarnu katastrofu” ukoliko pošiljke pomoći ne budu značajno povećane.

“Pomoć koja je tokom vikenda ušla iz Egipta je samo kap u moru u odnosu na potrebe”, rekao je Jeremey Laurence, glasnogovornik Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

Gorivo, koje je izostavljeno iz isporuka zbog sporazuma s Izraelom, bilo je ključno, saopćila je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

“Gorivo nam je hitno potrebno, jer bez njega se kamioni ne mogu kretati”, rekla je glasnogovornica UNRWA-e Tamara Alrifai. “Bez goriva generatori ne mogu proizvoditi električnu energiju neophodnu za rad bolnica, pekara i postrojenja za desalinizaciju vode.”

UN-ove humanitarne agencije u utorak su saopćile da su “očajne”, moleći za nesmetan ulazak pomoći u Gazu.

Izvor: Al Jazeera i agencije