Svijet će iznevjeriti obećanje o zaustavljanju deforestacije do 2030.

Godine 2021. čelnici više od 100 zemalja i teritorija, na koje otpada velika većina svjetskih šuma, obećali su zaustaviti i preokrenuti gubitak šumskih područja do 2030. godine.

Šume nisu samo ključna staništa životinja, već služe i kao važni regulatori globalne klime te upijaju ugljen-dioksid (Reuters)

Svijet će iznevjeriti obećanje da će zaustaviti i preokrenuti deforestaciju do 2030. godine, upozorila je u utorak grupa nevladinih organizacija i istraživača, istaknuvši kako se deforestacija povećala prošle godine.

Godine 2021. čelnici više od 100 zemalja i teritorija, na koje otpada velika većina svjetskih šuma, obećali su zaustaviti i preokrenuti gubitak šumskih područja do 2030. godine, prenosi Hina.

No, godišnja procjena objavljena u utorak pokazala je da se globalno deforestacija prošle godine zapravo povećala četiri posto, a svijet je i dalje daleko od puta ispunjenja obaveze do 2030. godine.

“Cilj za 2030. godinu nije samo nešto što postoji, već je ključno ispuniti ga za održavanje klime pogodne za život čovječanstva”, upozorila je Erin Matson, glavna autorica Procjene deklaracije o šumama.

Šume nisu samo ključna staništa životinja, već služe i kao važni regulatori globalne klime te upijaju ugljen-dioksid.

Krčenje šuma prošle godine bilo je više od 20 posto veće nego što je trebalo biti da bi se ispunilo obećanje čelnika.

Izgubljeno je 6,6 miliona hektara šuma, većim dijelom u tropskim regijama.

‘Jedna godina nije toliko bitna’

Procjena više od 20 ekoloških grupa i istraživačkih organizacija također upozorava da degradacija šuma ostaje veliki problem.

Degradacija se odnosi na širok raspon šteta, uključujući šumske požare i gubitak bioraznolikosti koji utječu na cjelokupno zdravlje šume.

“Podaci iz godine u godinu imaju tendenciju mijenjanja. Dakle, jedna godina nije toliko bitna”, rekla je Matson.

“No, ono što je stvarno važno je trend. A od početnog razdoblja od 2018. do 2020. godine idemo u krivom smjeru”, dodala je.

Deforestacija nije porasla u svim zemljama, već je njih oko 50 bilo na putu da ju okonča.

Konkretno, Brazil, Indonezija i Malezija zabilježili su “dramatično smanjenje” gubitka šuma, ali ti su dobici u opasnosti, upozorava izvještaj.

Uspjeh Indonezije djelomično je povezan s moratorijem na krčenje šuma, ali postoji zabrinutost da bi novi zakon o otvaranju radnih mjesta mogao oslabiti tu predanost.

Dok je u Brazilu obnovljen interes za zaštitu Amazone drugi je važni ekosistem, savana Cerrado, u opasnosti.

Više novca za zaštitu šuma

U izvještaju se hvale nova pravila koja je uvela Evropska unija s namjerom blokiranja uvoza roba koje potiču deforestaciju.

No, poziva se na snažnije globalno djelovanje, uključujući više novca za zaštitu šuma i ukidanje subvencija sektorima poput poljoprivrede koji potiču deforestaciju.

“Svijet će iznevjeriti šume s razornim posljedicama na globalnom nivou”, kazala je Fran Price, čelna osoba za globalne šume pri WWF-u.

“Od globalnog obećanja je izgubljeno područje tropskih šuma veličine Danske”, dodala je.

Idućeg mjeseca bi će održan samit o klimi, ali deforestacija će vjerovatno biti u pozadini rasprava o obnovljivoj energiji i budućnosti fosilnih goriva.

“Želimo vidjeti prirodu i šumu visoko na agendi”, rekla je Price.

Izvor: Agencije