Švedska u NATO-u: Novi koraci Turske i Mađarske

Budimpešta je ranije saopćila da će odobriti švedsko članstvo nakon što to uradi Ankara.

Švedska je zajedno sa Finskom podnijela molbu za članstvo u NATO-u prošle godine, poslije ruskog napada na Ukrajinu (Reuters)

Novi koraci Švedske ka prijemu u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) očekuju su tokom srijede u Turskoj i Mađarskoj, jedinim državama koje su do sada otežavale pristup skandinavske države globalnom savezu.

Dan nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podnio Parlamentu na ratifikaciju nacrt zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, agencije Reuters i Anadolija prenijele su kako će predsjednik Parlamenta poslati prijedlog zakona o ratifikaciji švedske kandidature skupštinskoj Komisiji za vanjske poslove u srijedu.

Anadolija prenosi kako je predsjednik Parlamenta Turske Numan Kurtulmus o prijemu Švedske u NATO kazao: “Po povratku iz Praga ću to proslijediti Komisiji za vanjske poslove. Nadam se da će uskoro biti na sjednici da zastupnici odluče”.

‘Suverena odluka’

Što se tiče Budimpešte, koja je ranije navodila kako će pratiti primjer Ankare kada je riječ o kandidaturi Štokholma, mađarski šef diplomatije je u utorak kazao kako će Parlament Mađarske donijeti “suverenu odluku” kada je riječ o tom pitanju.

“Slanjem zakona o odobrenju švedskog članstva u NATO-u u turski Parlament, Turska dolazi u poziciju gdje smo mi već mjesecima”, kazao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon razgovora sa turskim kolegom Hakkanom Fidanom.

Ovo je spominjanje mađarskog prijedloga zakona koji “čeka” u Parlamentu Mađarske od prošle godine, piše Reuters.

Finski put

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podnio je u ponedjeljak Parlamentu na ratifikaciju nacrt zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, potvrdila je kancelarija turskog predsjednika.

U saopćenju objavljenom na društvenim mrežama, navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i da ga je proslijedio Parlamentu na usvajanje, prenijela je Anadolija.

Švedska je zajedno sa Finskom podnijela molbu za članstvo u NATO prošle godine, poslije ruskog napada na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u aprilu ove godine, dok su prijem Švedske kočile Turska i Mađarska.

Budimpešta je ranije saopćila da će odobriti švedsko članstvo nakon što to uradi Ankara.

Izvor: Al Jazeera i agencije