PSOE i Sumar postigli sporazum o lijevoj vladi u Španiji

Sporazum je postignut nakon što je PSOE Pedra Sancheza prihvatio zahtjev o smanjenju radne sedmice s 40 na 37,5 sati.

Pedro Sanchez s Yolande Diaz tokom pregovora o formiranju nove vlade u Španiji, 4. oktobra 2023. (EPA)

Španske stranke PSOE i Sumar postigle su u utorak sporazum o uspostavljanju lijeve koalicijske vlade, što je prvi korak prema ostanku dosadašnjeg premijera Pedra Sancheza još četiri godine na vlasti.

Sporazum je postignut nakon što je Sanchezov PSOE prihvatio glavni zahtjev o smanjenju radne sedmice s 40 na 37,5 sati, prenosi Hina.

Dvije stranke, koje imaju 152 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, zajedničko saopćenje su poslale nakon sastanka njihovih lidera Sancheza i Yolande Diaz.

Nakon neizvjesnih parlamentarnih izbora u julu ove stranke nadaju se formiranju nove vlade u novembru.

Sanchez je u prethodnoj vladi bio predsjednik, a Diaz potpredsjednica vlade i ministrica za socijalna pitanja.

Podrška separatističkih stranaka

Da bi nastavili upravljati Španijom, zemljom s 47,6 miliona stanovnika koja do januara predsjedava EU-om, potrebna im je još podrška separatističkih stranaka Katalonije i Baskije.

Sanchez će podršku tih stranaka, kojom bi došao do natpolovične većine od 176 mjesta u parlamentu, tražiti tokom parlamentarnog glasanja, vjerovatno idući mjesec, budući da konkretan datum nije određen.

Da bi privolio katalonske i baskijske stranke – ERC, JxCat, EH Bildu i PNV – Sanchez će vjerovatno pristati na njihov zahtjev o amnestiji za organizatore zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017.

Sanchezu je amnestiju predložila Diaz.

“Ovaj sporazum o uspostavljanju vlade za novi četverogodišnji period omogućit će zemlji da nastavi rasti na održiv način, s kvalitetnom zaposlenošću, razvojnim politikama temeljenim na socijalnoj pravdi i zaštiti okoliša”, navedeno je u saopćenju Španske socijalističke radničke stranke (PSOE) i Sumara.

Sumar okuplja manje lijeve stranke poput Podemosa, a formiran je uoči nedavnih ljetnih izbora u julu.

Dvije formacije poručile su da će se boriti za širenje građanskih prava i sloboda te jačati feminizam.

Nadaju se smanjenju nezaposlenosti mladih, po kojoj je Španija tradicionalno pri vrhu EU-a, jačanju javnog zdravstva i ublažavanja stambenog pitanja jer su cijene najma na rekordnom nivou u gradovima poput Barcelone i Madrida.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada