Parlamentarni samit Krimske platforme: Stojimo uz Ukrajinu koliko bude trebalo

Ujedinjeni smo i nastavit ćemo pomagati Ukrajini sve dok joj čitav teritorij ne bude vraćen, uključujući naravno i Krim, poručili su učesnici samita.

Krimska platforma je međunarodni format utemeljen 2021. na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodmira Zelenskog (EPA)

Parlamentarci Međunarodne krimske platforme ponovili su u Pragu da će stajati uz Ukrajinu koliko god bude trebalo, osuđujući istovremeno Rusiju koju su pozvali da “odmah, u potpunosti i bezuvjetno povuče sve svoje snage” iz Ukrajine, uključujući i sa Krima anektiranog 2014. godine.

“Glavna je poruka, stajat ćemo uz Ukrajinu jedinstveno koliko god bude trebalo”, rekla je na završnoj konferenciji za novinare predsjednica češkog parlamenta Marketa Pekarova Adamova, koja je zajedno s čelnikom ukrajinske Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom bila suorganizatorica drugog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme, prenosi Hina.

“To je glavna poruka (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu, ujedinjeni smo i nastavit ćemo pomagati Ukrajini sve dok joj čitav teritorij ne bude vraćen, uključujući naravno i Krim”, kazala je.

Krimska platforma je međunarodni format utemeljen 2021. na inicijativu ukrajinskog predsjednika Zelenskog u cilju poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

“Ulog je mir i u drugim dijelovima svijeta”, naglasila je.

‘Počinitelje privesti pravdi’

Prvi parlamentarni samit Krimske platforme održan je prošle godine u Zagrebu.

Ove godine na samitu u Pragu je pedesetak parlamentarnih izaslanstava iz zemalja sa svih kontinenata, kao i međunarodnih organizacija.

Oni su u završnoj izjavi praškog sastanka “pozivaju Rusiju da odmah, u potpunosti i bezuvjetno povuče svoje snage s čitavog teritorija Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, uključujući Krim”.

Parlamentarci su osudili, između ostalog, egzekucije civila, uključujući i djecu, nasilje i destrukciju civilne infrastrukture, kao i politički progon na Krimu, kojeg su žrtve i Tatari.

“Pozivamo u završnoj izjavi da se počinitelji privedu pravdi”, rekla je predsjednica češkog parlamenta.

Međunarodna istraga ratnih zločina

U završnoj izjavi osuđuje se i deportacija ukrajinske djece, zbog čega je Međunarodni krivični sud već izdao potjernicu za Putinom.

“Više od 4.000 djece je oteto, ispran im je mozak, to je još jedan zločin”, kazala je Pekarova Adamova.

Parlamentarci namjeravaju podržati međunarodnu istragu ratnih zločina, dati Ukrajini svu pomoć koju treba da bi postala članica EU-a , te nastaviti pozivati Moskvu da odmah prestane sa sustavnim kršenjem ljudskih prava.

Također će nastaviti davati “političku, diplomatsku, vojnu, sigurnosnu, finansijsku, humanitarnu i druge oblike pomoći Ukrajini i boriti se protiv dezinformacija i lažnih narativa koje širi Rusija”.

“Molimo vas, nastavite podržavati Ukrajinu do naše pobjede”, pozvao je Stefančuk na završnoj konferenciji za novinare-

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada