Blokiran pristup desecima ruskih portala u Moldaviji

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je kako je ovaj potez ‘neprijateljski korak’ sa ciljem sprečavanja Moldavaca da pristupe alternativnim izvorima vijesti.

Odnosi Kišinjeva i Moskve su rapidno pali tokom rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine (Reuters - Ilustracija)

Moldavija je u utorak blokirala pristup više od 20 ruskih medijskih portala, navodeći kako se oni koriste u sklopu informacionog rata protiv ove evropske države, prenosi agencija Reuters.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je kako je ovaj potez “neprijateljski korak” sa ciljem sprečavanja Moldavaca da pristupe alternativnim izvorima vijesti.

‘Otvoreni neprijateljski korak’

U dekretu, koji je na internetu objavila Služba za obavještajne i sigurnosne poslove Moldavije, navodi se blokada 22 ruska medija, uključujući poznate kao što su Russia Today, NTV, Ren TV, državni medijski holding VGTRK i drugi.

Dekretom se navodi kako je pružateljima internet usluga naređeno da odmah blokiraju pristup navedenim medijima. Neki od njih su i dalje radili kada ih je Reutersov reporter u Kišinjevu pokušao otvoriti nakon objave.

“Ovo je otvoreni neprijateljski korak ka Rusiji i novi primjer bezumne protivruske politike vlasti u Kišinjevu”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Dodaje se kako je blokada pristupa portalima “flagrantan napad moldavskih vlasti na slobodu govora i prava vlastitih građana da imaju pristup informacijama na ruskom jeziku”.

Pad odnosa

Moldavija je ograničila emitiranje na TV-u ruskih vijesti, te analitičkog i vojnog sadržaja još u junu 2022. nakon invazije Moskve na Ukrajinu ranije te godine, dozvolivši emitiranje šou programa i filmova.

Rumunski je jedini službeni jezik u bivšoj članici SSSR-a Moldaviji, “utisnutoj” između Ukrajine i Rumunije, no ruski se jako puno koristi.

Odnosi Kišinjeva i Moskve su rapidno pali tokom rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, navodi Reuters.

Izvor: Agencije