State Department savjetovao Amerikancima da ne putuju u Irak

Američki građani se u Iraku suočavaju sa visokim rizikom po sopstvenu sigurnost, uključujući moguće nasilje i kidnapovanje, poručuju iz State Departmenta.

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta
State department je ažurirao svoje savjete za putovanja za Irak i izdao upozorenje nivoa četiri (Getty Images)

State Department je savjetovao građanima SAD-a da ne putuju u Irak, nakon što je Washington članovima porodica diplomata i dijela osoblja u koje ne ulaze odredi za brzo djelovanje naredio odlazak iz Bagdada i Erbila, zbog sve većih prijetnji američkim kadrovima i interesima.

State Department je ažurirao svoje savjete za putovanja za Irak i izdao upozorenje nivoa četiri, u kojem se savjetuje američkim građanima da ne putuju u Irak zbog terorizma, opasnosti od otmica, oružanog sukoba, građanskih nemira i iračkog ograničenog kapaciteta da pruži podršku američkim građanima, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

“Američki građani se u Iraku suočavaju sa visokim rizikom po sopstvenu sigurnost, uključujući moguće nasilje i kidnapovanje”, poručuju iz State Departmenta.

‘Brojne prijetnje’

“Terorističke i pobunjeničke grupe redovno napadaju iračke sigurnosne snage i civile. Antiameričke oružane grupe prijete američkim državljanima i međunarodnim kompanijama širom Iraka”, dodaju.

U daljem tekstu se upozorava da se u napadima koriste improvizovane eksplozivne naprave, oružje i bespilotne letjelice, kao i da je opasno u Bagdadu i ostalim većim gradovima Iraka.

Zbog svega toga, konzularne usluge američkim građanima u Iraku su ograničene zbog jakih restrikcija na kretanja osoblja američke vlade.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada