Ruski odgovor Bidenu: SAD neće biti u centru novog svjetskog poretka

Iako se glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov slaže da postoji potreba o ‘novom svjetskom poretku’, ne vjeruje da SAD treba biti vodeći.

Peskov je odgovorio na Bidenov govor u kojem je američki lider govorio o djelovanju SAD-a u stranim krizama od Ukrajine i Tajvana do Izraela (Reuters)

Službena Moskva je kritizirala stav Josepha Bidena, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, po kojem Washington mora biti vodeća sila u novom “svjetskom poretku”, navodeći kako je takva “američko-centristička” vizija prevaziđena.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov kazao je novinarima kako, iako se slaže da postoji potreba o “novom svjetskom poretku”, ne vjeruje da SAD treba biti vodeći.

Svaki novi sistem treba biti “slobodan od koncentriranja svih mehanizama svjetskog upravljanja u rukama jedne države”, istakao je.

Ujedinjenje svijeta

Peskov je odgovorio na Bidenov govor u kojem je američki lider govorio o djelovanju SAD-a u stranim krizama od Ukrajine i Tajvana do Izraela.

Tokom govora, Biden je kazao kako je “svjetski poredak” u posljednjih pola stoljeća “ostao bez pare” i da je SAD trebao “ujediniti svijet” u novom poretku kako bi se napravio mir.

“Mislim kako imamo odličnu priliku da ujedinimo svijet na način kakav nije bio dugo vremena i unaprijediti šanse za mir, ne poljuljati šanse za mir”, istakao je lider SAD-a.

Peskov je odgovorio: “U ovom segmentu se ne slažemo da Sjedinjene Američke Države, bez obzira o kakvom poretku govore, misle na američko-centristički svjetski poredak, odnosno svijet koji se okreće oko SAD-a. Više neće biti tako.”

Sve dublja podjela

Verbalni okršaj ukazuje na sve dublju podjelu između dvije globalne supersile koje su na suprotnim stranama ruske invazije na Ukrajinu i sve jačim savezima Moskve sa zakletim protivnicima SAD-a kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februara 2022. godine, SAD je nametnuo široke sankcije pojedincima i institucijama povezanim sa Kremljom, te dostavio Ukrajini humanitarnu, finansijsku i vojnu pomoć vrijednu desetke milijardi dolara.

Biden je u posljednjim istupima često poredio ruskog predsjednika Vladimira Putina i Hamas, palestinsku grupu koja upravlja Pojasom Gaze i koju SAD naziva “terorističkom” organizacijom, navodeći kako oboje predstavljaju prijetnje susjednim demokratijama.

“Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali imaju ovo zajedničko: oba žele uništiti susjedne demokratije”, kazao je Biden tokom posljednjeg obraćanja iz Ovalnog ureda.

Izvor: Al Jazeera i agencije