Nova optužnica protiv bivšeg premijera Pakistana Imrana Khana

Imran Khan je bio prisiljen napustiti dužnost premijera nakon što mu je izglasano nepovjerenje 2022, a zatim je pokrenuo proteste protiv vlade kako bi izazvao prijevremene izbore.

Khan je suočen s više optužnica i opisuje to kao pokušaj protjerivanja iz politike (Reuters)

Bivši premijer Pakistana Imran Khan i njegov zamjenik optuženi su u ponedjeljak u slučaju otkrivanja službene tajne, objavila je njegova stranka, što je još jedan udarac za zatvorenu bivšu zvijezdu kriketa uoči očekivanih izbora u januaru.

Optužba je vezana uz povjerljivu depešu koju je pakistanski ambasador u Washingtonu poslao u Islamabad početkom prošle godine, a Khana optužuju da ju je pustio u javnost, prenosi Hina.

Khan to negira i tvrdi da se taj sadržaj pojavio u medijima iz drugih izvora.

Posebni sud podignuo je optužnicu protiv Khana i zamjenika predsjednika njegove stranke, bivšeg ministra vanjskih poslova Shaha Mahmooda Quershija, navela je novinarima stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), dodajući da će postupak početi u petak. Iz stranke su rekli da će osporiti optužnicu.

Khan je rekao da je depeša dokaz urote Sjedinjenih Američkih Država da pritisne pakistansku vojsku da ga svrgnu s vlasti na parlamentarnim izborima 2022. jer je posjetio Moskvu neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu.

I SAD i pakistanska vojska odbacuju te optužbe.

Brojne optužnice

Khan je bio prisiljen napustiti dužnost nakon što mu je izglasano nepovjerenje 2022, a zatim je pokrenuo proteste protiv vlade kako bi izazvao prijevremene izbore, kao i protiv vojske koju optužuje da ga pokušava ukloniti iz politike.

Vojska, koja je direktno vladala u značajnim razdobljima i imala utjecaj na civilne vlade, demantirala je njegove tvrdnje.

Khan je suočen s više optužnica i opisuje to kao pokušaj protjerivanja iz politike. Već je osuđen u jednom slučaju korupcije na tri godine zatvora.

Riječ je o uvjetnoj kazni, ali ostaje u zatvoru zbog drugih slučajeva, uključujući poticanje na nasilje i slučaj odavanja službene tajne.

Prema Zakonu o službenoj tajni, mogao bi dobiti do 14 godina zatvora ili čak smrtnu kaznu ako bude osuđen, rekli su advokati.

Khanova stranka objavila je da se saslušanje održalo u ponedjeljak u prostorijama zatvora Adyala blizu Islamabada, ali bez pristupa medija ili javnosti.

Khanu je zabranjeno kandidirati se na nadolazećim izborima zbog presude za korupciju, ali njegov advokatski tim traži da bude pušten uz jamčevinu prije glasanja.

Khanov stari rival Nawaz Sharif, koji je tri puta bio premijer, pokrenuo je izbornu kampanju svoje stranke u subotu nakon što se vratio kući poslije četiri godine samonametnutog egzila, uz obećanja da će se uhvatiti u koštac s inflacijom.

Izvor: Agencije