Azerbejdžan i Turska održavaju zajedničke vojne vježbe

Vježbe se održavaju širom zemlje, uključujući prijestolnicu Baku, enklavu Nahičevan, koja graniči s Turskom, te ‘oslobođene teritorije’ Nagorno-Karabaha.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da do 3.000 vojnika Azerbejdžana sudjeluje u vježbama nazvanim po osnivaču moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku (Reuters)

Azerbejdžan je u ponedjeljak objavio da je počeo niz zajedničkih vojnih vježbi s Turskom, prvih od kako je u septembru osvojio Nagorno-Karabah.

Azerbejdžansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da do 3.000 vojnika sudjeluje u vježbama nazvanim po osnivaču moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vježbe se održavaju širom zemlje, uključujući prijestolnicu Baku, enklavu Nahičevan, koja graniči s Turskom, te “oslobođene teritorije” Nagorno-Karabaha.

Turska je kulturno i jezično vrlo bliska Azerbejdžanu te mu je davala vojnu i političku podršku tokom tri desetljeća dugog sukoba s Armenijom, s kojom Ankara nema službene diplomatske odnose.

Armenija i Azerbejdžan nedavno su signalizirali da su voljni potpisati mirovni sporazum, čime bi se formalno mogao završiti njihov sukob nakon vojne pobjede Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu i egzodusa gotovo 120.000 etničkih Armenaca sa tog područja.

Baku optužuje Erevan za ‘agresivnu retoriku’

Ministarstva vanjskih poslova dvije zemlje, uz one iz Turske, Irana i Rusije, u ponedjeljak će razgovarati u Teheranu o napretku mirovnih pregovora.

Baku je nedavno optužio Erevan da ih potkopava “agresivnom retorikom”.

Armenija izbjeglištvo Armenaca iz izgubljene regije zove etničkim čišćenjem pod prijetnjom Azerbejdžanaca, nakon devet mjeseci blokade ključnih potrepština.

Posljednja je to u nizu epizoda u dugoj historiji sukoba između kršćanskih Armenaca i Azera muslimana, dugih više od stoljeća.

Baku tvrdi da su Armenci iz Nagorno-Karabaha dobrodošli ostati te da će biti integrirani u Azerbejdžan, ali da su svojevoljno otišli.

Izvor: Agencije