Obrazovanje djece izbjeglica u Ruandi ugroženo zbog manjeg priliva novca UN-a

Prošlog vikenda UNHCR je najavio smanjenje finansiranja hrane, obrazovanja, smještaja i zdravstvene zaštite jer su se smanjile nade da će se stići do 90,5 miliona dolara potrebnih za finansiranje.

odaci UNHCR-a iz 2022. godine pokazuju da je 1,11 miliona od 2,17 miliona djece izbjeglica na istoku - na Rogu Afrike i u regionu Velikih jezera bilo van škole (EPA - Ilustracija)

Smanjenje sredstava Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Ruandi ugrožava u toj zemlji pravo na obrazovanje djece više od 100.000 porodica koje su pobjegle od sukoba u istočnoafričkim zemljama.

Izbeglica iz Burundija, Epimaque Nzohoraho, rekao je agenciji Associated Press da mu je administrator internata njegovog sina rekao da njegov sin “ne bi trebalo da se trudi da se vrati u školu”, jer je UNHCR prestao da plaća, prenosi Beta.

Nzohoraho je rekao da ne zna koliko je agencija UN-a za izbjeglice plaćala jer je novac direktno uplaćivan školi, ali da se “nadao da će obrazovanje spasti budućnost njegovog sina”.

Prošlog vikenda UNHCR je najavio smanjenje finansiranja hrane, obrazovanja, smještaja i zdravstvene zaštite jer su se smanjile nade da će se stići do 90,5 miliona dolara potrebnih za finansiranje.

Glasnogovornik UNHCR-a Lilly Carlisle rekla je da je do oktobra stiglo samo 33 miliona dolara, dodajući da “agencija ne može da zadovolji potrebe izbjeglica”.

Ograničenja u finansiranju

Ruanda je domaćin 134.519 izbjeglica – 62,20 posto je pobjeglo iz susjednog Konga, 37,24 posto iz Burundija i 0,56 posto iz drugih zemalja, prema podacima Ministarstva Ruande za vanredne situacije.

Među pogođenima su 553 učenika-izbjeglica koji su ove godine kvalifikovani da pohađaju internate, ali neće moći da se pridruže zbog finansijskih ograničenja.

UNCHR već podržava 750 učenika u internatima, rekla je Carlisle.

U skladu sa vladinim smjernicama, mjesečna školarina za internate u Ruandi iznosi 80 dolara.

Ograničenja u finansiranju također su pogodila gotovinske transfere za hranu, koji su od prošle godine smanjeni sa pet na tri dolara po izbjeglici – mjesečno.

Smanjeni obroci

Chantal Mukabirori, izbjeglica iz Burundija koja živi u kampu Mahama u istočnoj Ruandi, kaže da uz smanjene obroke hrane njeno četvoro djece gladuje i odbija da ide u školu.

“Da li očekujete da šaljem djecu u školu kada znam da tamo nema hrane?”, pitala je Mukabirori.

Carlisle ohrabruje izbjeglice da “traže posao da izdržavaju svoje porodice”, ali neki kažu da je to teško izvodljivo sa statusom izbjeglice.

Solange Uwamahoro, koja je pobjegla od nasilja u Burundiju 2015. posle pokušaja državnog udara, kaže da bi povratak u istu zemlju u kojoj je njen muž ubijen, možda bila njena jedina opcija.

“Sada nemam drugu opciju. Mogla bih da umrem od gladi… veoma je teško dobiti posao kao izbjeglica”, rekla je Uwamahoro za AP.

Sve više globalnih kriza

Phillipe Babinshuti, stalni sekretar u Ministarstvu Ruande za vanredne situacije, rekao je da izbjeglice u Ruandi ne bi trebalo da budu zaboravljene u vrijeme sve većeg broja globalnih sukoba i kriza.

Efekti finansiranja obrazovanja će vjerovatno oboriti upis u škole, a podaci UNHCR-a iz 2022. godine pokazuju da je 1,11 miliona od 2,17 miliona djece izbjeglica na istoku – na Rogu Afrike i u regionu Velikih jezera bilo van škole.

“Bruto upis iznosi 40 posto za predškolsko, 67 posto za osnovnu, 21 posto za srednju školu i 2,1 posto za tercijarno, više obrazovanje. Dok su podaci u predškolskim i osnovnim školama u skladu sa globalnim trendovima, stope upisa u srednje i tercijarno obrazovanje su i dalje mnogo niži”, navodi se u izvještaju UNHCR-a.

Izvor: Agencije