Zastupnički dom Kongresa SAD-a ni treći put nije izabrao predsjedavajućeg

Donji dom američkog Kongresa ostao je blokiran, što onemogućuje razmatranje zahtjeva predsjednika Joea Bidena za pomoć Ukrajini i Izraelu.

Nije odmah bilo jasno hoće li Jim Jordan odustati od kandidature i otvoriti put drugim kandidatima (Reuters)

Niti u trećem krugu glasanja, Jim Jordan, republikanac iz Ohija, nije izglasan u petak za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Tako je Zastupnički dom ostao blokiran, što onemogućuje razmatranje zahtjeva američkog predsjednika Joea Bidena za pomoć Ukrajini i Izraelu, prenosi Reuters.

Protivljenje njegovoj kandidaturi unutar Republikanske stranke je poraslo, a 25 republikanskih zastupnika glasalo je protiv njega, tri više u drugom krugu u srijedu.

Jordan je dobio 194 glasa, znatno manje od 214 koliko mu je bilo potrebno da preuzme mjesto predsjedavajućeg.

Budući da sada završava treću radnu sedmicu bez čelnika, Zastupnički dom ne može djelovati na nacionalni sigurnosni paket od 106 milijardi dolara koji je predstavio Biden ranije u petak, a koji bi ojačao sigurnost granica SAD-a i poslao milijarde dolara u Izrael i Ukrajinu.

‘Značajan’ igrač Donalda Trumpa

Nije odmah bilo jasno hoće li Jordan odustati od kandidature i otvoriti put drugim kandidatima ili će nastaviti s njom.

Blizak saveznik Donalda Trumpa, Jordan je bio “značajan igrač” u pokušajima bivšeg predsjednika da poništi pobjedu Bidena na izborima 2020. godinbe, prema istrazi u Kongresu.

“Mislim da je bilo raznih problema s izborima 2020. godine i bio sam jasan u vezi s tim”, rekao je.

Uska i razjedinjena republikanska većina nije se uspjela ujediniti iza Jordana ili bilo kojeg drugog kandidata koji bi zamijenio doskorašnjeg predsjedavajućeg Kevina McCarthyja, kojeg je svrgnula šačica članova stranke.

Republikanci kontroliraju Donji dom tijesnom većinom od 221-212, iako su neki članovi bili odsutni na glasanju u petak.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada