Švicarska desnica favorit za pobjedu na nedjeljnim izborima

Trides i šest posto ispitanika smatra da su klimatske promjene drugo najvažnije političko pitanje nakon premija zdravstvenog osiguranja koje muči birače zbog visokih životnih troškova.

Ulice švicarskih gradova pune su slika i predizbornih slogana izbornih kandidata i partija (EPA)

Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) trebala bi postati najjača na parlamentarnim izborima u nedjelju, a najveći gubitnici Zeleni uprkos tome što su klimatske promjene jedna od ključnih tema za birače, prenosi Hina.

Prema anketi Instituta Sotomo, 36 posto ispitanika smatra da su klimatske promjene drugo najvažnije političko pitanje nakon premija zdravstvenog osiguranja koje muči birače zbog visokih životnih troškova.

Skretanje birača u desno odmak je od “zelenog vala” koji je obilježio izbore 2019. godine te bi, prema istoj anketi, Zeleni trebali izgubiti 3,5 posto i pasti na 9,7 posto glasova.

S druge strane SVP bi trebao dobiti 2,5 posto više i osvojiti 28,1 glasova.

Ne očekuje se da će rezultati znatnije preoblikovati švicarsku vladu – Savezno vijeće – u kojem je sedam ministarskih pozicija podijeljeno na četiri stranke. Zbog toga će i dosezi političkih promjena biti ograničeni.

Reto Foellmi, profesor ekonomije na Univerzitteu St. Gallen, očekuje ipak promjenu u tonu i fokusu političke debate.

“Kad je riječ o klimatskim promjenama, vlada i parlament manje će insistirati na temi plina, a zaoštrit će na temi migracija”, rekao je.

Socijalni demokrati trebali bi učvrstiti svoju poziciju druge najjače stranke s 18,3 posto glasova, prema anketama, a Liberali i Mitte (stranka centra), trebale bi svaka dobiti oko 14 posto pa će se bitka između njih voditi za treće mjesto.

Utjecaj geopolitičkih odnosa

Politički analitičar Michael Hermann iz Instituta za istraživanje mišljenja Sotomo smatra da su se birači postali nepovjerljivi prema agendi Zelenih.

“Klimatsko pitanje preveliko je za tako malu zemlju, eto to misle neki birači”, kaže Hermann.

Jedna od kandidatkinja Zelenih za mjesto u gornjem domu parlamenta, Delphine Klopfenstein Broggini, ocjenjuje da su geopolitičke napetosti odigrale ulogu u skretanju birača.

“Međunarodna pitanja stvaraju ozračje straha i neke su stranke zgrabile tu priliku”, kaže ona.

Fokus SVP-a na ograničavanje migracije i stanovništva Švicarske s današnjih 8,7 miliona na 10 miliona, dirnulo je pravu žicu u birača, kaže Hermann.

Celine Amaudruz, kandidatkinja SVP-a za gornji dom, rekla je da su rat u Ukrajini i eksalacija nasilja na Bliskom istoku potvrdili da je stranka u pravu kada se u svom programu fokusira na sigurnost.

“Mi smo vjerodostojni zato što ne mijenjamo stajalište”, rekla je Amaudruz za agenciju Rueters pa naglasila da “Zeleni plaćaju cijenu za svoj manjak odgovornosti prema kontroverznim potezima radikalnih klimatskih aktivista”.

Analitičar Hermann čudi se što je u kampanji izostala tema urušavanja banke Credit Suisse i njezino spašavanje u martu”.

“Tada  je to bilo važno i veliko pitanje, vrlo emotivno i o njemu se mnogo pričalo, ali danas je tek sporedna tema u izbornom procesu”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada