SAD i EU potvrdili zajedničku posvećenost Zapadnom Balkanu

Poseban paragraf u zajedničkoj deklaraciji čelnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država odnosi se na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Joe Biden dočekao je Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen, a u žiži razgovora bili su ratovi između Izraela i Hamasa te Ukrajine i Rusije (EPA)

U zajedničkoj deklaraciji na kraju samita Evropska unija – Sjedinjene Američke Države koji je u petak održan u Washingtonu potvrđena je zajednička posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i podrška evropskoj perspektivi regije.

“Svi partneri trebaju nastaviti s reformama koje su potrebne za napredak na njihovom evropskom putu”, navodi se u završnom dokumentu, objavljenom na kraju sastanka lidera EU-a i predsjednika SAD-a Joe Bidena.

Poseban paragraf u zajedničkoj deklaraciji se odnosi na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, prenosi Beta, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Podvlačimo potrebu da Kosovo i Srbija hitno deeskaliraju tenzije i da brzo i bezuslovno provedu sporazum na putu normalizacije odnosa i povratka dijalogu uz podršku EU-a”, poručuje se putem deklaracije.

Drugi samit Bidenove administracije i EU-a

Biden je dočekao je evropske lidere Charlesa Michela i Ursulu von der Leyen, a u žiži njihovih razgovora bili su ratovi između Izraela i Hamasa te Ukrajine i Rusije.

Biden je istakao da EU i SAD zajedno podržavaju Izrael i Ukrajinu.

Von der Leyen je dan ranije rekla da postoji stvaran rizik šireg regionalnog sukoba zbog rata između Izraela i Hamasa.

“Videli smo da su arapske ulice pune bijesa širom regije. Dakle, rizik od regionalnog prelijevanja je stvaran”, ocijenila je.

Von der Leyen je opisala Iran kao “pokrovitelja Hamasa” i kazala da “oni žele samo potpirivati vatru haosa”, dok Rusija, “ratna mušterija Irana”, pažljivo posmatra.

Prema njenim riječima, “Rusija i Hamas su slični”.

Ovo je drugi samit SAD-a i EU-a od kako je Biden prezeo predsjedničku funkciju.

Za vrijeme njegovog prethodnika Donalda Trumpa odnosi prekookeanskih saveznika bili su zahladnjeli.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada