Rusija produžila pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa

Alsu Kurmaševa je novinarka Radio Slobodne Evrope/Radio Slobode (RFE/RL), sa sjedištem u Pragu, kojeg finansira američki Kongre

Kurmaševa na saslušanju je bila u staklenom kavezu i nosila veliku bijelu masku i crni kaput s kapuljačom (Reuters)

Rusko-američkoj novinarki Alsu Kurmaševoj produžen je pritvor za 72 sata u petak, u postupku u kome je optužena za kršenje ruskog zakona o stranim agentima, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Kurmaševa je novinarka Radio Slobodne Evrope/Radio Slobode (RFE/RL), sa sjedištem u Pragu, kojeg finansira američki Kongres, a Rusija ga je označila kao stranog agenta, što znači da prima strano finansiranje aktivnosti koje se smatraju političkim.

Na videosnimku iz suda prikazana je Kurmaševa kako sjedi u staklenom kavezu prekriženih ruku, nosi veliku bijelu masku poput onih u epidemiji Covid, preko lica, i crni kaput s kapuljačom koja joj pokriva glavu.

Ona je drugi američki novinar uhapšen i optužen u Rusiji od početka rata u Ukrajini.

Slučaj Evana Gershkovicha

Nakon što je novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich uhapšen u martu zbog optužbi za špijunažu, koje on negira, skoro svi ostali američki novinari napustili su Rusiju. Washington je više puta pozivao druge Amerikance da odu.

“Čini se da je ovo još jedan slučaj da ruska Vlada uznemirava američke građane”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Matt Miller novinarima.

Glasnogovornik ruskog Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je novinarima da Moskva ne vodi nikakvu kampanju uznemiravanja Amerikanaca i da je američki komentar neprikladan.

Izvor: Agencije