Kina: Izvještaj Pentagona o nuklearnom oružju ignoriše činjenice

U izvještaju Pentagona koji je objavljen juče navodi se da Kina premašuje prethodne projekcije brzinom kojom povećava svoj arsenal nuklearnog oružja.

Kina
Izvještaj Sjedinjenih Američkih Država, kao i prethodni slični izvještaji, ignoriše činjenice, pun je predrasuda i širi teoriju o prijetnji koju predstavlja Kina, kažu kineski zvaničnici (Reuters)

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je izvještaj američkog Pentagona, u kojem se navodi da će Kina do 2030. godine vjerovatno imati više od 1.000 nuklearnih bojevih glava, pun predrasuda i ingoriše činjenice, javlja Tanjug.

“Izvještaj Sjedinjenih Američkih Država, kao i prethodni slični izvještaji, ignoriše činjenice, pun je predrasuda i širi teoriju o prijetnji koju predstavlja Kina”, rekla je glasnogovornica ministarstva Mao Ning na konferenciji za medije, prenosi Reuters.

Ona je dodala da se Kina čvrsto pridržava nuklearne strategije samoodbrane i da je uvijek održavala nuklearne snage na najnižem nivou potrebnom za nacionalnu sigurnost.

“Nemamo namjeru da se upuštamo u trku u nuklearnom naoružanju sa bilo kojom zemljom. Sve dok neka zemlja ne bude upotrijebila ili zaprijetila upotrebom nuklearnog oružja protiv Kine, neće biti ugrožena kineskim nuklearnim oružjem”, poručila je Mao.

Izvještaj Pentagona

U izvještaju Pentagona koji je objavljen juče navodi se da Kina premašuje prethodne projekcije brzinom kojom povećava svoj arsenal nuklearnog oružja i “gotovo sigurno” uči lekcije iz ruskog rata u Ukrajini o tome kako bi mogao da izgleda sukob oko Tajvana.

U dokumentu se upozorava da Kina možda teži novom interkontinentalnom raketnom sistemu koristeći konvencionalno oružje koje bi, ako bude postavljeno, omogućilo Pekingu “da zaprijeti konvencionalnim udarima protiv ciljeva u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, na Havajima i na Aljasci”.

Dodaje se da Kina pojačava vojni, diplomatski i ekonomski pritisak, ne samo na Tajvan, već i na svoje regionalne susjede kako bi se suprotstavila onome što vidi kao napore SAD-a da obuzda njen uspon.

Izvještaj se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju američke vojske da Kina povećava svoje nuklearne kapacitete mnogo brže nego što su to predviđali američki zvaničnici.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada