Istraga Al Jazeere o napadu na bolnicu Al-Ahli pokazala: Neosnovane tvrdnje izraela

Digitalni tim Al Jazeere istražio je sve snimke napada, raketnog djelovanja, vremena ispaljivanja i utvrdio činjenice.

U napadu na bolnicu u Gazi ubijene sui ranjene stotine ljudi, među kojima i veliki brj djece (Al Jazeera)

Al Jazeerina agencija Sanad istražila je izraelsku tvrdnju da je bombardiranje bolnice Al-Ahli u Gazi bilo rezultat zatajenja rakete Palestinskog islamskog džihada (PIJ), a ne rezultat izraelskog nemilosrdnog bombardiranja Pojasa Gaze koje je počelo 7. oktobra.

Sanadova istraga analizirala je vremenski kodirane snimke iz nekoliko izvora, uključujući i direktni prenos novinara Al Jazeere u to vrijeme.

Analizirani su i snimci Gaze uživo iz Izraela, iz kojih je pojašnjeno da je direktni prenos Al Jazeere kasnio 35 sekundi.

Istraga otkriva da su prema svemu sudeći izraelski zvaničnici u izjavama pogrešno protumačili dokaze, kako bi se konstruisala priča da je jedan od bljeskova, koje je zabilježilo nekoliko izvora, bio zatajenje rakete.

Na temelju detaljnog pregleda svih videa, analitičari Sanada zaključuju da se bljesak koji je Izrael pripisao neuspjelom ispaljenju rakete zapravo desio istovremeno s djelovanjem izraelskog proturaketnog odbrambenog sistema Željezna kupola (Iron Dome) koji je presreo projektil ispaljen iz Pojasa Gaze i uništio ga u zraku.

Mnogi od ranjenih u napadu su žene i djeca (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)
Mnogi od ranjenih u napadu su žene i djeca (Abdelhakim Abu Riash/Al Jazeera)

Izraelske tvrdnje bez dokaza

Stoine Palestinaca ubijeno je 17. oktobra 2023. kada je bombardirana bolnica Al Ahli u Gazi. Dužnosnici u Gazi za eksploziju krive izraelski zračni napad. Izraelska vojska negira odgovornost i tvrdi da je do napada došlo zbog neuspješnog lansiranja rakete Palestinskog islamskog džihada (PIJ). Kažu da su koristili snimke Al Jazeere kako bi navodno potvrdili ove tvrdnje.

„Ali vi od mene tražite dokaz? Ne morate tražiti dokaz od mene. Sve što trebate učiniti je pogledati Al Jazeeru koja je to emitirala uživo, i zapravo možete vidjeti da imam snimak samo za vas da vidite da je ovo Al Jazeera od sinoć“, kazao je jutro nakon napada zvaničnik izraelske vojske.

Al Jazeerin tim za digitalna istraživanja Sanad odlučio je istražiti ove tvrdnje i proveo je dubinsku analizu ovog videa Al Jazeere, zajedno s nekoliko drugih videozapisa iz više izvora i uspostavio detaljnu vremensku liniju događaja sekundu po sekundu.

Ranjeni Palestinci pristižu u bolnicu Shifa nakon izraelskih zračnih napada na arapsku bolnicu Al-Ahly (Abed Khaled/AP)

Analizirajući Al Jazeerin prenos uživo počevši od 18:45, tim je uspio identificirati četiri izraelska zračna napada na Gazu koji su ciljali područje u blizini bolnice počevši od 18:54.28 (osamnaest sati, pedeset četiri minute i dvadeset osam sekundi), zatim 18:55.03, pa 18:57.42 i zatim 18:58.04.

Tim je usporedio ovaj video s drugim snimljenim kamerom južno od Tel Aviva koji prikazuje širok pogled na Pojas Gaze. Taj video prikazuje seriju ispaljivanja raketa iz Gaze. Taj video jasno pokazuje kako je sistem Željezna kupola presreo te rakete. Vraćajući se na prenos uživo Al Jazeere od 18:59.35, može se pogledati ispaljivanje jedne rakete iz Gaze, a ta se raketa može vidjeti i na izraelskoj snimci. Petnaest sekundi kasnije, prenos uživo Al Jazeere pokazuje da je ista raketa presretnuta tačno u 18:59.50.

Ovo presretanje ima isti naknadni odsjaj kao u prethodnim presretanjima. Pažljiviji pogled na video koji je snimio Al Jazeerin prenos uživo pokazuje kako je raketa potpuno uništena i razbijena na nebu. Prema svim analiziranim snimcima, ova raketa je presretnuta i bila je posljednja lansirana iz Gaze prije bombardiranja bolnice.

Pet sekundi nakon tog presretanja vidi se eksplozija u Gazi, a dvije sekunde kasnije puno veća eksplozija. Taj napad je pogodio bolnicu Al Ahli. Kao rezultat toga, tim za digitalna istraživanja Al Jazeere nije našao nikakve osnove za tvrdnju izraelske vojske da je eksplozija u bolnici Al Ahli uzrokovana neuspjelim lansiranjem rakete.

Izvor: Al Jazeera