Hakeri pokušali špijunirati Međunarodni sud koji istražuje ratne zločine

Sud u Hagu u posjedu ima osjetljive materijale koji se odnose na istrage o navodnim ratnim zločinima, uključujući dokumente, fotografije i svjedočanstva očevidaca.

ICC je rekao da ne može potvrditi ko stoji iza napada te nije otkrio jesu li ukradene bilo kakve osjetljive informacije (EPA)

Međunarodni krivični sud (ICC) saopćio je da je kibernetički napad koji je pogodio ova sud u septembru bio pokušaj špijunaže kako bi se spriječio zadatak ICC-a: istraga ratnih zločina diljem svijeta.

ICC je saopćio da ne može potvrditi ko stoji iza tog napada te nije otkrio jesu li ukradene bilo kakve osjetljive informacije.

“Dokazi kojima raspolažemo ukazuju da se radilo o ciljanom i sofisticiranom napadu u cilju špijunaže. Stoga se napad može protumačiti kao pokušaj potkopavanja mandata suda”, piše u saopćenju ICC-a.

Istrage o ratnim zločinima

Sud u Hagu ima u posjedu osjetljive materijale koji se odnose na istrage o navodnim ratnim zločinima, uključujući dokumente, fotografije i svjedočanstva očevidaca i čiji bi životi, u slučaju otkrivanja identiteta, mogli biti ugroženi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

ICC će, kako navodi, u slučaju da se otkrije da su neki podaci kompromitirani odmah kontaktirati one koji bi time mogli biti pogođeni.

Tužitelji trenutno provode 17 istraga o navodnim zločinima u Ugandi, Ukrajini, Venezueli, Afganistanu, Palestinskim teritorijima i drugdje.

Izvor: Agencije