Gaza je grad podzemnih tunela, Izrael nema strategiju za završnicu akcije

Njihova strategija je da bace hiljade bombi, unište sve i uđu, ali šta onda, upitao je jedan regionalni izvor.

Izrael je pozvao rekordnih 360.000 rezervista i konstantno bombardira malu enklavu (Reuters)

Izrael prijeti da će uništiti palestinski Islamski pokret otpora (Hamas) u nemilosrdnom napadu na Pojas Gaze, no čini se da nema jasnu viziju završnice, niti jasan plan kako upravljati uništenom palestinskom enklavom, čak i ako ostvari pobjedu na bojnom polju.

Vojna kampanja, nazvana operacija “Željezni mačevi”, bit će bez premca po svojoj žestini, a također će se razlikovati od svega što je Izrael izveo u Gazi u prošlosti, prema onome što je saopćilo osam regionalnih i zapadnih zvaničnika upoznatih sa sukobom, koji su odbili otkriti svoja imena zbog osjetljivosti ovog pitanja.

Izrael je pozvao rekordnih 360.000 rezervista i konstantno bombardira malu enklavu otkako je palestinski otpor pokrenuo operaciju ”Potop Al-Aksa” 7. oktobra, u kojoj je ubijeno oko 1.400 i zarobljeno oko 200 Izraelaca.

Tri regionalna zvaničnika upoznata s razgovorima između Sjedinjenih Američkih Država i bliskoistočnih čelnika izjavila su da je neposredna izraelska strategija uništiti infrastrukturu u Gazi, čak i po cijenu brojnih civilnih žrtava, uz potiskivanje stanovnika Pojasa Gaze prema egipatskoj granici i progona Hamasa dizanjem u zrak široke mreže podzemnih tunela koje je pokret izgradio kako bi izvršio svoje operacije.

Međutim, izraelski zvaničnici su rekli da nemaju jasnu viziju o tome kako bi mogla izgledati poslijeratna budućnost, piše Reuters.

Izvor u Washingtonu upoznat s tim pitanjem rekao je da su neki od pomoćnika američkog predsjednika Joea Bidena zabrinuti ”da Izrael, iako bi mogao biti odličan u razvoju efikasnog plana za nanošenje trajne štete Hamasu, još nije formulirao izlaznu strategiju”.

Izvor je dodao da su posjete državnog sekretara Antonyja Blinkena i ministra odbrane Lloyda Austina Izraelu prošle sedmice naglasila potrebu fokusiranja na poslijeratni plan u Gazi.

Arapski zvaničnici su također uznemireni što Izrael nije izradio jasan plan za budućnost Pojasa Gaze, u kojem od 2006. godine vlada Hamas i gdje živi 2,2 miliona stanovnika.

Problem izlazne strategije

“Izrael nema završnicu za Gazu. Njihova strategija je da bace hiljade bombi, unište sve i uđu. Ali šta onda? Nemaju izlaznu strategiju za sljedeći dan”, rekao je jedan regionalni sigurnosni izvor.

Izraelska invazija još nije počela. Međutim, vlasti Gaze kažu da je 3.500 Palestinaca već ubijeno kao rezultat izraelskih zračnih napada, od kojih su skoro trećina djeca, što je veći broj ubijenih nego u bilo kojem prethodnom sukobu između Hamasa i Izraela.

Biden je u srijedu, tokom posjete Izraelu, poručio Izraelcima da se mora izvršiti odmazda protiv Hamasa, ali je upozorio da se ne ponavljaju greške koje su počinile Sjedinjene Američke Države nakon napada 11. septembra 2001. godine.

“Ogromna većina Palestinaca nije Hamas. Hamas ne predstavlja palestinski narod”, rekao je.

Aaron David Miller, stručnjak za Bliski istok u Zakladi Carnegie za međunarodni mir (CEIP), rekao je da je Bidenova posjeta bila prilika da se izvrši pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da razmisli o pitanjima kao što su proporcionalna upotreba sile i dugoročni planovi za Gazu prije pokretanja bilo kakve invazije.

Grad tunela

Izraelski zvaničnici, uključujući Netanyahua, kažu da će uništiti Hamas u znak odmazde za najbolniji napad na Izrael koji se desio na arapskoj teritoriji okupiranoj 1948. Međutim, ono što će uslijediti nije baš jasno definirano.

Šef izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je: ”Naravno da razmišljamo i razmatramo to pitanje, što se odnosi i na procjene i uključuje (učešće) Vijeća za nacionalnu sigurnost, vojsku i druge u vezi s konačnom situacijom… Ne znamo sa sigurnošću kako će to biti.”

Regionalni izvor je rekao: “To je grad podzemnih tunela koji čini da tuneli u Vijetkongu (u Vijetnamu) izgledaju kao dječja igra. Oni neće eliminirati Hamas tenkovima i vatrenom moći.”

Dva regionalna vojna stručnjaka izjavila su za Reuters da Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, mobiliziraju snage da se suprotstave invaziji, postavljajući protivtenkovske mine i praveći zasjede.

Predstojeća izraelska operacija bit će mnogo veća od prošlih operacija, koje su izraelski zvaničnici nazvali “košenjem trave”, jer su smanjile vojne kapacitete Hamasa, ali ih nisu iskorijenile.

Izrael se borio u tri prethodna sukoba s Hamasom 2008-2009, 2012. i 2014. i izveo je ograničene kopnene invazije tokom dvije od njih, ali za razliku od danas, izraelski lideri nikad nisu obećavali da će trajno uništiti Hamas.

U ta tri sukoba, ubijeno je 4.000 Palestinaca i manje od 100 Izraelaca.

Arapi, Amerika i Iran

Međutim, američki izvor navodi da u Washingtonu ima manje optimizma u pogledu sposobnosti Izraela da u potpunosti uništi Hamas te kako američki zvaničnici smatraju da su male šanse da Izrael želi zadržati ili ponovno okupirati bilo koju teritoriju u Gazi.

Izvor je naveo da bi najizgledniji scenarij bio da izraelske snage ubiju ili zarobe najveći mogući broj pripadnika Hamasa i da dignu u zrak tunele i radionice za proizvodnju raketa, a zatim bi, nakon porasta broja poginulih i ozlijeđenih Izraelaca, tražili način da proglase pobjedu i izađu.

U cijelom regionu vlada strah od mogućeg širenja rata izvan granica Gaze, te da će libanski Hezbollah i Iran, koji ga podržava, otvoriti nove velike frontove podrške Hamasu.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian upozorio je na mogućnost poduzimanja “preventivne” akcije protiv Izraela ako izvrši invaziju na Gazu. Rekao je da Iran neće stajati po strani i gledati ako Sjedinjene Američke Države ne uspiju obuzdati Izrael.

Izraelci neće eliminirati Hamas tenkovima i vatrenom moći (Arhiva)

Arapski lideri obavijestili su Blinkena da se “iako osuđuju napad Hamasa na Izrael” protive kolektivnom kažnjavanju bespomoćnih Palestinaca, strahujući da će to dovesti do nemira u regionu.

Rekli su da će bijes javnosti rasti u cijelom regionu kako se broj žrtava bude povećavao.

Washington je poslao udarnu grupu nosača aviona u istočni Mediteran i zabrinut je da bi se Hezbollah mogao pridružiti sukobu preko sjeverne granice Izraela.

Međutim, nije bilo naznaka da će američka vojska tada preći sa stava odvraćanja na direktno uključivanje.

Palestinska uprava i humanitarni koridori

Regionalni izvori navode da Washington predlaže da se ponovno aktivira Palestinska uprava, koja je izgubila kontrolu nad Gazom od Hamasa 2007. godine, iako postoji velika sumnja da li bi Palestinska uprava ili bilo koja druga vlast bila u stanju upravljati obalnim pojasom ako Hamas bude uklonjen.

Miller, bivši američki pregovarač na Bliskom istoku, izrazio je duboku sumnju u mogućnost formiranja post-Hamasove vlade koja bi upravljala Gazom.

Što se tiče poziva na uspostavljanje humanitarnih koridora u Gazi i otvaranje puteva za bijeg palestinskih civila, oni su izazvali oštre reakcije susjednih arapskih zemalja.

Ovaj prijedlog izaziva bojazan da će izraelska invazija dovesti do novog trajnog vala masovnog raseljavanja te ponavljanja Nakbe iz 1948. i rata iz 1967. Milioni Palestinaca, koji su tada bili prisiljeni pobjeći, ostali su zaglavljeni kao izbjeglice u zemljama koje su ih primile.

Pitanje Istočnog Jerusalema, koji je Izrael okupirao u ratu 1967. godine, a potom anektirao, zajedno sa širenjem doseljeničkih naselja, predstavlja srž sukoba sa Palestincima. Netanyahu se obavezao da će pripojiti još teritorija koje će naseliti Jevrejima.

Stotine Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali od početka godine u stalnim sukobima s izraelskim vojnicima i doseljenicima, a postoji i zabrinutost da bi se sukob mogao proširiti na regiju u svjetlu tragične situacije u Gazi.

Drugi regionalni izvor je rekao, kada je u pitanju mogućnost da se sukob proširi izvan granica Gaze, “kakav god najgori scenarij zamislili, stvarnost će biti gora.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada