Borrell doputovao u Washington na samit SAD-EU

Borrell je doputovao u Washington, gdje će zajedno sa Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom učestvovati na predstojećem samitu SAD-EU.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell doputovao je danas u Washington (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell doputovao je danas u Washington, gdje će zajedno sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom učestvovati na predstojećem samitu EU-SAD, javlja Tanjug.

”Stigao sam u Washington radi učešća na današnjem samitu EU-SAD. Posvećeni smo jačanju našeg partnerstva u godinama koje dolaze. Zajedno želimo da radimo za sigurniji i stabilniji svijet, za mirnu i prosperitetnu budućnost za sve”, napisao je Borrell na svom nalogu na mreži X.

Von der Leyen i Michel su u Washington stigli juče, i sastali se sa dvostranačkom delegacijom američkog Senata.

”Dobar sastanak sa Charlesom Michelom i dvostranačkom delegacijom američkog Senata. Transatlantsko prijateljstvo je snažno! I potrebnije nego ikada u turbulentnim vremenima”, napisala je Von der Leyenn na mreži X.

Ona je istakla da EU stoji uz Ukrajinu, kao i uz Izrael .

Podrška Ukrajini i Izraelu

”Zalažemo se za mir i prosperitet. Podrška Ukrajini u njenoj borbi za slobodu. Stojimo uz Izrael i rješavanje humanitarnih potreba u regionu”, napisala je ona.

Charles Michel je istakao da će se zvaničnici EU sastati i sa predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

”U Washingotnu smo zbog samita EU-SAD i sastanka sa predsjednikom Bidenom. EU i SAD dijele jaku vezu”, napisao je Michel na svom nalogu na X-u.

On je ponovo istakao da EU osuđuje napad Hamasa na Izrael, kao i da ”Izrael ima pravo da se brani”.

”Na Bliskom istoku osuđujemo terorističke napade Hamasa na narod Izraela. Izrael ima pravo da se brani, u skladu sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo se mora poštovati. U Ukrajini. Na Bliskom istoku. Svuda. Poredak zasnovan na miru i pravilima je naš svjetionik”, rekao je on.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada