Proruski Fico dobio mandat za sastav nove Slovačke vlade

Robert Fico ima rok od dvije sedmice da završi pregovore o formiranju nove koalicione vlade, što neće biti lako.

Stranka Roberta Fice Smer-SSD dobila je skoro 23 posto glasova na izborima (Reuters)

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova povjerila je danas mandat za formiranje vlade Robertu Ficu, čija je stranka Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-SSD) osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nedovoljno da bi imala većinu u parlamentu.

Fico je nakon sastanka sa Čaputovom rekao novinarima da je dobio rok od dvije sedmice da završi pregovore o formiranju koalicione vlade, prenosi Reuters.

“To neće biti lak proces, ali učinit ćemo sve što možemo kako bi postojala vlada”, rekao je Fico.

‘Slika Slovačke’

Njegova stranka Smer-SSD dobila je skoro 23 posto glasova na izborima, održanim proteklog vikenda, dok je drugoplasiranoj Progresivnoj Slovačkoj (PS) pripalo skoro 18 posto glasova. Pobjeda stranke Smer-SSD predstavlja politički povratak proruske i antiameričke politike, ocjenjuje agencija AP.

“Bez obzira na to što se neko raduje svom rezultatu, a drugi su tužni, to je slika Slovačke. Velika izlasnost glasača govori o tome da nismo ravnodušni prema našoj budućnosti i da će se napori da budemo fer, demokratsko i društvo kojim se dobro upravlja, nastaviti i nakon izbora”, rekla je predsjednica Čaputova ranije.

Na izbore je izašlo više od 68 posto birača.

Izvor: Agencije