Posljednji autobus s izbjeglicama napustio Nagorno-Karabah

Više od 100.000 armenskih izbjeglica koji su napustiti svoje domove u enklavi u Azerbejdžanu stiglo je u Armeniju.

Izbjeglice stižu u pogranično selo Kornidzor, Armenija 29. septembra 2023. (Reuters / rakli Gedenidze)

Posljednji autobus s armenskim izbjeglicama napustio je u ponedjeljak planinsku enklavu Nagorno-Karabah u Azerbajdžanu, izjavila je glasnogovornica armenske Vlade u Erevanu Nazeli Bagdasarjan.

Rekla je da je 100.514 izbjeglica koji su bili napustiti svoje domove u enklavi stiglo u Armeniju.

Drugi su stigli u privatnim automobilima, dodala je.

Bagdasarjan je kazala da su mnogi stigli sa zdravstvenim problemima, od kojih su neki bili nepokretni, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Armenci koji se još uvijek nalaze u enklavi trebali bi se javiti Crvenom križu, pojasnila je.

Plan Bakua za reintegracijz Armena u Karabahu

Azerbajdžanska Vlada danima je insistirala da nema razloga za bijeg te da će stanovnici biti integrirani prema pravilima zemlje, no mnogi su Armenici ipak napustili svoje domove.

Armenija je optužila Vladu u Bakuu za etničko čišćenje.

Vlasti Azerbejdžana predstavile su u međuvremenu plan za reintegraciju armenskog stanovništva u Nagorno-Karabahu, prenosi Anadolija, pozivajući se na azerbejdžansku državnu novinsku agenciju AzerTag.

Prema dokumentu koji je objavila AzerTag, Azerbejdžan osigurava jednakost prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili jezik.

Upravljanje teritorijama na kojima žive Armeni vršit će se preko posebnih predstavništava koje imenuje predsjednik Azerbejdžana, uz učešće lokalnog stanovništva.

Lokalne administracije u općinama će biti birane na izborima.

Azerbejdžanske agencije za provođenje zakona održavat će javni red i sigurnost stanovnika, a lokalni stanovnici će imati priliku raditi u okviru ovih agencija.

Armenskom stanovništvu Nagorno-Karabaha bit će zagarantirano pravo na očuvanje i razvoj svoje kulture, slobodu vjeroispovesti i upotrebu armenskog jezika, navodi se u planu.

Ukida se samoproglašena republika

Također će imati koristi od nacionalnog sistema nagrađivanja i socijalnih privilegija koji se primjenjuju širom zemlje.

Azerbejdžanska nacionalna valuta će biti u punom opticaju u Karabahu, a Vlada će dati poreske i carinske povlastice za podršku posebnom ekonomskom režimu uvedenom za stimuliranje ekonomskog razvoja u ekonomskim regijama Nagorno-Karabaha i Istočnog Zangezura.

Prošlog mjeseca Azerbajdžan je pokrenuo munjevitu vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, prisilivši na kapitulaciju samoprozvanu republiku Artsakh, koja nije bila međunarodno priznata.

Armenski čelnici koji su vodili to područje rekli su da će samoproglašena republika biti ukinuta od početka sljedeće godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada