Pakistan će kažnjavati roditelje zatvorom ako odbiju vakcinaciju djece

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije se pribojavaju da će nove mjere samo još više potkopati povjerenje u vakcine protiv dječje paralize.

U januaru je oko 62.000 roditelja, uglavnom u pakistanskoj provinciji Sindh, odbilo vakcinaciju protiv dječije paralize za svoju djecu (EPA)

Vlasti u pakistanskoj provinciji Sindh su donijele zakon kojim se roditeljima prijeti zatvorom do mjesec dana ako odbiju da vakcinišu svoju djecu protiv dječije paralize ili osam drugih uobičajenih bolesti, prenosi Beta.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije se pribojavaju da će nove mjere samo još više potkopati povjerenje u vakcine protiv dječije paralize, posebno u zemlji u kojoj mnogi vjeruju u lažne zavjere o njima i gdje su desetine osoba koje vrše vakcinaciju ubijene.

Pakistan i susjedni Afganistan su jedine zemlje u kojima širenje dječije paralize nikada nije zaustavljeno.

Drakonske mjere

Bolest uglavnom pogađa djecu do pet godina.

U januaru je oko 62.000 roditelja, uglavnom u pakistanskoj provinciji Sindh, odbilo vakcinaciju protiv dječije paralize za svoju djecu, što je navelo tamošnje vlasti da predlože novi zakon sa drakonskim kaznama.

Zakonom bi se roditelji kažnjavali do mjesec dana zatvora jer nisu vakcinisali svoju djecu protiv određenih bolesti, a takođe bi mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom do 50.000 rupija (168 dolara).

Izvor: Agencije