NYT: Putin će pokušati prekinuti podršku Zapada Ukrajini

Rusija ima za cilj povećati podršku kandidatima koji se protive slanju pomoći Ukrajini, s krajnjim ciljem da se ona u potpunosti obustavi.

Vladimir Putin vjeruje da može utijecati na američku politiku kako bi oslabio podršku Ukrajini (AFP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava prekinuti podršku SAD-a i Evrope Ukrajini, koristeći svoje obaveštajne službe za širenje propagande u koristi proruskih političkih stranaka i podsticanjem teorija zavjera novim tehnologijama, objavio je New York Times (NYT), pozivajući se na izjave neimenovanih američkih zvaničnika.

Prema pisanju američkog lista, navodne ruske dezinformacije imaju za cilj povećati podršku kandidatima koji se protive slanju pomoći Ukrajini, s krajnjim ciljem da se u potpunosti obustavi međunarodna vojna pomoć Kijevu.

“Rusija je frustrirana zbog toga što su SAD i Evropa uglavnom ostale ujedinjene u kontinuiranoj vojnoj i ekonomskoj podršci Ukrajini”, kažu američki zvaničnici, piše njujorški dnevnik, prenosi Tanjug.

Moguć utjecaj na izbore za Evropski parlament

Putin vjeruje da može utjecati na američku politiku kako bi oslabio podršku Ukrajini i potencijalno vratio svoju prednost na bojnom polju.

Zvaničnici dodaju da ruski predsjednik pomno prati političke debate u SAD-u o pomoći Ukrajini.

Istovremeno, tvrde da bi Rusija, pored nacionalnih izbora u drugim zemljama, mogla pokušati utjecati na izbore za Evropski parlament sljedeće godine.

Izvor: Agencije