Moldavija više neće kupovati gas od Rusije

Kišinjev je kupio gas sa evropskog tržišta, pod uvjetima koji su povoljniji od onih koje ima u ugovoru sa Gazpromom, saopćio je ministar energetike Moldavije.

Moldavija kaže da više neće kupovati prirodni gas od Gazproma (EPA)

Moldavija više neće kupovati gas od ruske kompanije Gazprom, izjavio je ministar energetike Moldavije Victor Parlicov tokom videoobraćanja na Euroatlantskom forumu za održivost u Bukureštu.

On je saopćio da je Kišinjev kupio gas sa evropskog tržišta, pod uvjetima koji su povoljniji od onih koje Kišinjev ima u ugovoru sa Gazpromom, prenosi Tanjug, pozivajući se na web-stranicu Radio Moldavija.

“Nećemo više kupovati prirodni gas od Gazproma za teritoriju koju kontrolišu ustavne vlasti, pošto u Republici Moldaviji i dalje imamo dio teritorije koji ne kontrolišemo – separatistički region”, izjavio je Parlicov.

Jačanje energetskog sektora

On tvrdi da Moldavija zahvaljujući svojim euroatlantskim partnerima uspješno jača svoj energetski sektor.

Komersant piše da su moldavske vlasti ponudile Gazpromu da sklopi sporazum o poravnanju, prema kojem bi ruska kompanija i njene strukture otpisali dugove moldavskoj energetskoj kompaniji Moldovagas.

Očekuje se da će zauzvrat Kišinjev garantovati da neće pokrenutu tužbu protiv Gazproma zbog smanjenja isporuka, kao i da će ruskoj kompaniji isplatiti odštetu od 145 miliona eura.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada