EU: Terorizam krajnje desnice je rastuća opasnost u Evropi

Teško je odrediti gdje prestaje krajnja desnica, a počinje terorizam, rekla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Yiva Johansson.

Borba protiv finansiranja terorizma proces je koji zahtijeva rad s partnerima širom svijeta (Reuters)

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je u ponedjeljak kako ekstremno desničarske grupe u Evropi sve više predstavljaju terorističku prijetnju.

Forum o borbi protiv finansiranja terorizma prvi put je održan u Briselu, a skupom je predsjedavala resorna komesarka Johansson, koja je najavila da će takvi skupovi biti održavani redovno svake godine.

Johansson je rekla da je borba protiv finansiranja terorizma proces koji zahtijeva rad s partnerima širom svijeta.

“Terorizam krajnje desnice je rastuća opasnost u Evropi. Krajnje desničarski, nasilni ekstremisti prikupljaju sredstva, organiziraju rok koncerte, prodaju robu usred bijela dana“, kazala je Johansson, prenosi Anadolija.

Desnica u Italiji, Poljskoj, Finskoj i Švedskoj

Istakla je da je teško odrediti gdje prestaje krajnja desnica, a počinje terorizam i dodala da teroristi sve više koriste kriptovalute i kriju se iza lažnih dobrotvornih organizacija.

U Njemačkoj vrtoglavo raste podrška ultradesničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Stranke krajnje desnice su ili u vladi ili podržavaju vladu iz parlamenta u Italiji, Poljskoj, Finskoj i Švedskoj.

Švedska se, također, našla pod kritikama nakon što su ekstremni desničari u toj zemlji spalili primjerak Kur'ana pored jedne džamije u Štokholmu krajem juna.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada