Carstvo Donalda Trumpa u opasnosti

Trumpa, favorita za republikansku nominaciju na izborima 2024., državna tužiteljica New Yorka optužuje da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja.

Tužiteljica traži najmanje 250 miliona dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku (Reuters)

U New Yorku je završeno iznošenje uvodnih izjava na suđenju bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji se suočava sa optužnicom da je lažno predstavljao vrijednost svoje imovine.

“Donald Trump je godinama lažno predstavljao vrijednost svoje imovine da bi se obogatio i prevario sistem”, rekla je državna tužiteljica Letitia James, prenosi Tanjug.

Dodala je da “bez obzira na to koliko ste bogati ili moćni, u ovoj zemlji za vas ne važe posebni zakoni”.

Prema njenim riječima, bivši američki predsjednik je preuveličavao svoje bogatstvo za više od dve milijarde dolara.

Trump je, sa druge strane, novinarima poručio da tužiteljica pokušava da mu našteti jer ankete pokazuju da ima podršku Amerikanaca.

“Nema zločina. Sprovodi se zločin protiv mene”, poručio je.

‘Politički motivisana prevara’

Donald Trump i njegova porodična kompanija suočavaju se sa suđenjem u New Yorku u slučaju prevare koji bi mogao nanijeti veliku štetu bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država i njegovom carstvu nekretnina, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Trump se pojavio na žalbenom sudskom postupku i po dolasku u sudnicu kritikovao je sudski proces koji se protiv njega vodi po optužbi za poslovne malverzacije, tvrdeći da je riječ o politički motivisanoj “prevari”.

“Ovo je nastavak najvećeg lova na vještice svih vremena. To je prevara. To je laž”, rekao je Trump uoči ročišta.

Tramp, koji važi za favorita u trci za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, negira krivicu i ponavlja da je tužba politički motivisan pokušaj osujećenja njegovog povratka u Belu kuću.

Trumpa, favorita za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024. godine, državna tužiteljica New Yorka Letitia James optužuje da je napuhao vrijednost svoje imovine za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja.

Bivši američki čelnik planira prisustvovati prvoj sedmici suđenja na državnom sudu na Manhattanu, navodi se u sudskom podnesku.

Suđenje dolazi sedmicu dana nakon što je sudija koji vodi slučaj proglasio Trumpa odgovornim za prevaru i uglavnom će se odnositi na kazne s kojima se mora suočiti.

James traži najmanje 250 miliona dolara kazne, trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr. i Ericu da vode posao u New Yorku te petogodišnje ograničenje poslovanja sa komercijalnim nekretninama od strane Trumpa i njegovih firmi.

Trump se može kandidovati za izbore

Trump je rekao da je slučaj dio političkog lova na vještice.

Sudija Arthur Engoron prošle je sedmice presudio da je James dokazala svoj slučaj prevare protiv Trumpa, njegova dva odrasla sina i 10 njegovih kompanija.

Engoron je oštrim riječima opisao kako su izmišljali procjene. To je uključivalo Trumpovo izračunavanje vrijednosti svog stana u Trump Toweru kao da je tri puta veća od stvarne vrijednosti.

“Odstupanje ovog reda veličine, od strane investitora koji procjenjuje svoj životni prostor desetljećima, može se smatrati samo prevarom”, rekao je.

U međuvremenu, Vrhovni sud SAD-a odbacio je slučaj u kojem se zahtijeva diskvalifikacija Trumpa sa predsjedničkih izbora 2024. godine na osnovu ustavne odredbe kojom se zabranjuje obavljanje javne funkcije svakome ko je “učestvovao u pobuni”.

Sudije su odbile žalbu Johna Anthonyja Castra, poreznog savjetnika iz Texasa, koji zatražio da se u okviru 14. amandmana Ustava SAD-a Trump diskvalifikuje kao kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U svojoj tužbi Castro je naveo da je Trump svojim postupanjem tokom nemira i napada na Capitol HIll 6. januara 2021. godine učestvovao u pobuni sa svojim pristalicama.

Izvor: Agencije