Stanogradnja u Njemačkoj potonula

Podaci pokazuju da stanogradnji prijeti urušavanje, iako je sektor nekretnina godinama bio temelj njemačke ekonomije.

Njemačka vlada zacrtala je gradnju 400 hiljada stanova godišnje (Reuters)
Njemačka vlada zacrtala je gradnju 400 hiljada stanova godišnje (Reuters)

Broj izdanih dozvola za gradnju stanova u Njemačkoj potonuo je u prvih osam mjeseci ove godine za 28 posto, izvijestio je statistički ured, ukazujući na više troškove gradnje i lošije uvjete finansiranja.

To znači da se gradi 175.500 novih stanova, za 69.100 manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, izračunao je Destatis.

Samo u augustu izdane su dozvole za gradnju 19.300 stanova, za 31,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Nagli pad vjerovatno su izazvali u prvom redu viši troškovi gradnje i sve lošiji uvjeti finansiranja, nagađaju statističari.

Njemačka vlada zacrtala je gradnju 400 hiljada stanova godišnje.

Nekretnine temelj njemačke ekonomije

Podaci “pokazuju da stanogradnji prijeti urušavanje”, rekao je predsjednik Njemačke organizacije za nekretnine Andreas Mattner. “Politika mora preći s riječi na djela. Još danas”, naglasio je Mattner.

Sektor nekretnina godinama je bio temelj njemačke ekonomije, s petinom udjela u BDP-u i desetinom udjela u broju zaposlenih, piše Reuters a prenosi Hina. Potaknuti niskim kamatnim stopama, ulagači su usmjeravali milijarde u imovinu koju su smatrali stabilnom i sigurnom.

Ulaganja su u međuvremenu presahnula zbog naglog rasta kamatnih stopa pa su kompanije za razvoj nekretnina potonule u insolventnost u okruženju zamrzavanja poslova i pada cijena. Broj zaposlenih u građevinarstvu počeo je padati prvi puta u gotovo deset godina.

Građevinari planiraju vladi do kraja mjeseca predložiti novi paket mjera koje bi trebale ublažiti najveću krizu u sektoru nekretnina u generaciji.

Kancelar Olaf Scholz sastao se u septembru sa čelnicima u sektoru nekretnina i regionalnim dužnosnici. Neki učesnici sastanka rekli su tada Reutersu da su najavljene mjere podrške korak u pravom smjeru, ali su u cjelini gledano nedovoljne.

Izvor: Agencije