Ministar: Ukrajina će redovno primati američke rakete ATACMS

Kijev je u više navrata zatražio od SAD-a Vojne taktičke raketne sisteme, koje je već upotriijebio i koji bi mogli promijeniti tok rata s Rusijom.

Ukrajina tvrdi da rakete ATACMS mogu promijeniti tok rata s Rusijom (EPA)

Ukrajina će redovno primati američke dalekometne rakete ATACMS, izjavio je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u četvrtak, dva dana pošto je Kijev potvrdio da ih je prvi put upotrijebio.

Bijela kuća saopćila je u utorak da je isporučila Kijevu rakete ATACMS, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegove snage prvi put upotrijebile te rakete.

Kijev je u više navrata zatražio ATACMS (Vojne taktičke raketne sisteme – Army Tactical Missile Systems) i napomenuo da bi oni mogli promijeniti tok rata s Rusijom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Očekuje se veći broj raketa

Na pitanje očekuje li redovne isporuke i veći broj takvih raketa, ministar vanjskih poslova Ukrajine odgovorio je potvrdno.

“To je direktan rezultat dogovora između Zelenskog i [američkog predsjednika Joea] Bidena postignutog na sastanku u Washingtonu u septembru”, kazao je on.

Nije objavljeno koliko je raketa Ukrajina do sada primila.

Prema listu The New York Times (NYT), koji se poziva na dvojicu zapadnih dužnosnika, SAD je do sada u Ukrajinu poslao dvadeset raketa ATACMS.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada