Mahsa Amini i iranski ženski pokret dobitnici nagrade Saharov

Evropski parlament dodijelio je nagradu za slobodu misli Iranki koja je prošle godine umrla u pritvoru te ženskom pokretu koji djeluje pod nazivom ‘Žena, život, sloboda’.

Ljudi tokom protesta protiv islamskog režima u Iranu nakon smrti Mahse Aminija, u Istanbulu, Turska, 10. decembra 2022. (REUTERS/Dilara Senkaya)
Protest protiv režima u Iranu nakon smrti Mahse Aminija, u Istanbulu, Turska, 10. decembra 2022. (Reuters / Dilara Senkaya)

Zastupnici u Evropskom parlamentu dodijelili su nagradu za slobodu misli Saharov Iranki Mahsi Amini, koja je prošle godine umrla u policijskom pritvoru, te ženskom iranskom pokretu koji djeluje pod nazivom “Žena, život, sloboda”.

Ovogodišnje laureate objavila je u četvrtak predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, nakon odluke konferencije predsjednika, koju, uz Metsolu, čine šefovi klubova zastupnika.

“Šesnaestog septembra obilježili smo godinu od ubistva Mahse Amini u Iranu. EP ponosno podržava hrabre ljude koji se nastavljaju boriti za ravnopravnost, dostojanstvo i slobodu u Iranu”, rekla je Metsola.

“Odabirom Mahse Amini i iranskog pokreta za laureate, EP se sjeća njihove borbe i nastavlja odavati počast svima onima koji su platili najvišu cijenu za slobodu. Podržavamo one koje, čak i iz zatvora, ne odustaju od pokreta ‘Žene, život, sloboda'”, kazala je.

Fizičko zlostavljanje i smrt u pritvoru

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog porijekla, uhapšena je u Teheranu 13. septembra prošle godine zbog navodnog kršenja strogih zakona o nošenju hidžaba.

Umrla je tri dana kasnije u bolnici, nakon fizičkog zlostavljanja kojem je bila izložena u pritvoru.

Njena smrt potaknula je masovne višemjesečne proteste u Iranu koje su predvodile žene, a prerasli su u jedno od najvećih političkih previranja od Islamske revolucije 1979. godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pod sloganom “Žene, život, sloboda”, protestirale su protiv zakona o hidžabu i diskriminacije.

Porodica Mahse Amini tvrdi da je ona ubijena udarcima u glavu i ostale dijelove tijela, no vlasti su objavile službenu verziju po kojoj je umrla zbog postojećih zdravstvenih problema.

Iranska vlast na proteste je reagirala silom, a EP je više puta osudio teško kršenje ljudskih prava u zemlji.

Iranske snage sigurnosti nastavile su s gušenjem protesta te su na godišnjicu smrti Mahse Amini nakratko pritvorile njenog oca.

Izvor: Agencije