Kontradiktornosti u ‘dokazima’ Izraela o napadu na bolnicu u Gazi

Izraelska vojska objavila je na društvenoj mreži X navodne snimke telefonskog razgovora za koje tvrdi da je vođen između dva člana Hamasa.

Izraelska vojska je navela da grafika karte zasnovane na podacima radarskog sistema dokazuje rutu raketa lansiranih iz blokiranog Pojasa Gaze (Anadolija)

Izraelska vojska iznijela je kontradiktorne “dokaze“ za svoju tvrdnju da je baptistička bolnica Al-Ahli u blokiranom Pojasu Gaze pogođena raketom koju je lansirala palestinska grupa Islamski džihad, javlja Anadolija.

Izraelska vojska objavila je na društvenoj mreži X navodne snimke telefonskog razgovora za koje tvrdi da je vođen između dva člana Hamasa.

Objava sadrži dijalog dvoje ljudi za koje se tvrdi da su pripadnici palestinskog pokreta Hamas, a ne Islamskog džihada kojeg izraelska vojska optužuje za organizaciju napada.

U razgovorima, navodni član Hamasa drugom kaže da je “rečeno da rakete pripadaju grupi Islamski džihad“ i u daljem dijalogu nastavlja koristiti pasivni izraz “rečeno je“.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari podijelio je novinarima prijevod transkripta navodnog razgovora u kojem se navodi da su projektili na bolnicu “ispaljeni s groblja iza bolnice“.

Na osnovu toga, Hagari je tvrdio da je napad, u kojem je u utorak uvečer život izgubilo stotine Palestinaca, izveo Islamski džihad sa groblja odmah pored bolnice.

Raketna mapa izraelske vojske i tvrdnja o groblju se ne poklapaju

Izraelska vojska je u svojoj objavi na društvenoj mreži X navela da grafika karte zasnovane na podacima radarskog sistema dokazuje rutu raketa lansiranih iz blokiranog Pojasa Gaze.

Međutim, groblje, koje se pominje u telefonskom razgovoru prilično je udaljeno od raketnih izlaza označenih na karti. Kilometarska je razdaljina između groblja tik uz bolnicu i izlaza raketa vidljivih na karti.

Izraelska vojska iznijela je kontradiktorne “dokaze“ za svoju tvrdnju da je baptistička bolnica Al-Ahli u blokiranom Pojasu Gaze pogođena raketom koju je lansirala palestinska grupa Islamski džihad
(Anadolija)

Pitanje snage projektila

Glasnogovornik izraelske vojske Hagari je također napravio vizuelnu prezentaciju na konferenciji za novinare povodom napada na bolnicu u Gazi.

Hagari je izložio fotografije iz zraka na kojima se navodno vide rupe od gelera na krovu bolnice i tvrdi da na parkingu bolnice nema rupa koje su nastale na drugim mjestima koja su izraelske zračne snage gađale u Gazi.

Hagari je pokazao nekoliko fotografija koje pokazuju da su projektili koje je koristila izraelska vojska stvarali kratere od devet do 13 metara u zemlji.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je grupa Islamski džihad imala raketu koja bi dovela do tolikog broja žrtava, Hagari je sugerirao da “raketa nije mogla završiti svoju rutu i da je stoga možda izazvala veću štetu kada se gorivo u njoj zapalilo“.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da Hamas vodi medijski rat i pokušava preuveličati broj poginulih te je dodao da nemaju nikakve informacije o broju žrtava u bolnici.

Hagari je naveo da će “dokaze i posebne detalje“ koje imaju iznijeti američkim zvaničnicima tokom posjete predsjednika Joea Bidena, te da će ih proslijediti drugim “prijateljskim” zemljama.

Pitanje je i zašto je izraelska vojska čekala s komentarom

Na konferenciji za novinare Hagariju je rečeno da je prva izjava vojske nakon napada na bolnicu glasila da “nemaju sve detalje“.

Novinar je također pitao Hagarija zašto bi trebali vjerovati tvrdnjama izraelske vojske kada je poznato da je u više navrata optuživala palestinske grupe otpora za napade pa onda bila prinuđena povlačiti takve tvrdnje, uključujući i prošlogodišnje ubistvo novinarke Al Jazeere u Jeninu.

“U prošlosti smo ishitreno izvlačili zaključke iz podataka koji su pred nama. U ovom slučaju smo dobro iskoristili svoje vrijeme. Htjeli smo sve još jednom provjeriti i uvjeriti se da smo pouzdani. Ponavljam, provjeravali smo sve i upoređivali kako se ne bi ponovili slučajevi koje ste pomenuli iz prošlosti“, rekao je Hagari.

Glasnogovornik tvrdi da Hamas pokušava prikazati incident na način kako bi situaciju okrenuo u svoju korist.

Pitanje novinara Anadolije

Novinar Anadolije pitao je glasnogovornika izraelske vojske Dorona Spielmana o kontradikciji između grafike i audio zapisa koje je vojska predstavila.

Navodeći da će ispitati predmetnu objavu, Spielman je kazao da je ovo infografika koja će objasniti incident javnosti, da nije nepromjenjiva i da će se ponovo očitovati o tome.

Spielman je kazao da je moguće da je neko ko je pripremio infografiku zaboravio tu informaciju, te da je apsolutno siguran da je Islamski džihad organizirao napad na bolnicu, a Hamas sproveo medijsku kampanju.

Izraelsko bježanje od odgovornosti za napad

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan najoštrije je osudio napad na bolnicu u Gazi.

“Napad na bolnicu sa ženama, djecom i nevinim civilima je najnoviji primjer izraelskih napada lišenih najosnovnijih ljudskih vrijednosti. Pozivamo cijelo čovječanstvo da poduzme akciju i zaustavi brutalnosti u Gazi, koje su bez presedana u istoriji“, poručio je Erdogan.

Ujedinjene nacije (UN) su također najoštrije osudile napad na bolnicu u Gazi u kojem su ubijene stotine Palestinaca.

“Snažno osuđujem ovaj napad. Bolnice i medicinsko osoblje su pod zaštitom međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da Izrael pokušava izbjeći odgovornost za masakr u bolnici kako bi nastavio rat bez međunarodnog pritiska, te da je to bio ratni zločin i istovremeno zločin protiv čovječnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najoštrije je osudila napad, a visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell izjavio je da počinioci treba da odgovaraju.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gheit također je osudio ovaj svirepi masakr nad Palestincima.

Predsjedavajući Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat rekao je da je to bio zločin protiv čovječnosti i da međunarodna zajednica mora reagirati.

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) oštro je osudio napad i naglasio hitnu potrebu za prekidom vatre i pristupom humanitarne pomoći Gazi.

Izraelu su upućene brojne poruke osude napada iz regiona, a jordanska administracija je otkazala samit na kojem je trebao prisustvovati i američki predsjednik Joe Biden.

Saudijska Arabija je poručila da najoštrije osuđuje “gnusni zločin“ koji je počinio Izrael.

Vođa Anglikanske crkve i duhovni vođa Engleske crkve nadbiskup Canterburyja Justin Welby osudio je napad i pozvao na zaštitu civila u Gazi.

Izvor: Al Jazeera