Kina ima više od 500 nuklearnih bojevih glava

Uprkos rastućem broju kineskog nuklearnog oružja, njen nuklearni arsenal još je mnogo manji od onih koje posjeduju Rusija i SAD.

Vojna parada povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine u Pekingu, Kina, 1. oktobra 2019. (REUTERS/Jason Lee)
Vojna parada povodom obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine u Pekingu, Kina, 1. oktobra 2019. (Reuters / Jason Lee)

Kina premašuje prethodne projekcije brzinom kojom povećava arsenal nuklearnog oružja i “gotovo sigurno” uči lekcije iz ruskog rata u Ukrajini o tome kako bi mogao izgledati sukob oko Tajvana, navodi se u izvještaju Pentagona o vojnoj moći Kine.

U dokumentu se upozorava da Kina možda teži novom interkontinentalnom raketnom sistemu koristeći konvencionalno oružje, koje bi, ako bude postavljeno, omogućilo Pekingu “da zaprijeti konvencionalnim udarima protiv ciljeva u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, na Havajima i na Aljasci”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kina ima više od 500 operativnih nuklearnih bojevih glava u arsenalu i vjerovatno će imati više od 1.000 bojevih glava do 2030. godine, navodi Pentagon u godišnjem izvještaju o kineskoj vojsci koji je objavljen u četvrtak.

Uprkos rastućem broju kineskog nuklearnog oružja, njen nuklearni arsenal još je mnogo manji od onih koje posjeduju Rusija i Sjedinjene Američke Države, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Sjedinjene Američke Države imaju zalihe od oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je raspoređeno 1.419 strateških nuklearnih bojevih glava.

Kina kao glavni sigurnosni izazov

Rusija ima raspoređenih oko 1.550 komada nuklearnog oružja, a prema podacima Saveza američkih naučnika, posjeduje zalihe od 4.489 nuklearnih bojevih glava.

Pentagon dodaje da Kina pojačava vojni, diplomatski i ekonomski pritisak ne samo na Tajvan, već i na regionalne susjede kako bi se suprotstavila onome što vidi kao napore SAD-a da obuzda njen uspon.

Izvještaj se zasniva na prošlogodišnjem upozorenju američke vojske da Kina povećava nuklearne kapacitete mnogo brže nego što su to predviđali američki zvaničnici.

Godišnji izvještaj Pentagona, koji se sastavlja na zahtjev Kongresa, jedan je od načina na koji američko Ministarstvo odbrane mjeri rastuće vojne kapacitete Kine, koju SAD vidi kao glavnu prijetnju u regiji i dugoročnim sigurnosnim izazovom Washingtona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada