Kako je Izrael mijenjao priču o eksploziji u bolnici u Gazi

Poricanje odgovornosti i brisanje objava na društvenim mrežama probudili su sumnju u istinitost izraelskih tvrdnji.

Stotine osoba ubijeno je u napadu na bolnicu u Gazi
Stotine osoba ubijeno je u napadu na bolnicu Al-Ahli u Gazi za kojeg se Izrael i Palestina međusobno optužuju (Reuters)

Najmanje 500 osoba je poginulo u eksploziji koja se dogodila u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi u utorak navečer, što je najsmrtonosniji napad od izbijanja rata između Hamasa i Izraela 7. oktobra.

U magli rata uslijedilo je poricanje odgovornosti i sa izraelske i sa palestinske strane, dok smo u pozadini svjedočili konkurentskim online narativima i širenju dezinformacija.

No, mnogi ne vjeruju izraelskoj tvrdnji da je eksploziju uzrokovala raketa koju je lansirala grupa Palestinski islamski džihad (PIJ). Ovaj skepticizam potaknut je prutrječnim reakcijama Izraela.

Dakle, kako se narativ promijenio nakon eksplozije?

Kako je Izrael reagovao?

Početne objave Hananye Naftalija, pomoćnika izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izazvale su sumnju.

“Izraelske zračne snage pogodile su bolnicu u Gazi koju koriste teroristi Hamasa”, napisao je na društvenoj mreži X, da bi nedugo zatim obrisao tu objavu.

U 22:58 sati, Naftali se na društvenoj mreži X izvinio jer je podijelio “lažni izvještaj Reutersa” u kojem je navedeno da je “Izrael izvršio napad na bolnicu”, navodeći da je zbog toga izbrisao raniju objavu. “S obzirom na to da izraelska vojska ne bombarduje bolnice, pretpostavio sam da je Izrael napao jednu od Hamasovih baza u Gazi”, dodao je.

Nešto ranije, u 21:04 sati, izraelska vojska je objavila da je eksploziju izazvala zalutala raketa koju je ispalila oružana grupa Palestinski islamski džihad (PIJ).

“Analiza izraelske vojske pokazuje da je neprijateljski raketni baraž izveden prema Izraelu uzrokovao eksploziju”, naveli su. Međutim, ispostavilo se da je objava promijenjena i da je prvobitna verzija uključivala navodne videodokaze.

No, Aric Toler, novinar tima za vizuelna istraživanja New York Timesa, osporio je vjerodostojnost snimka, ističući da vremenske oznake pokazuju da je video snimljen 40 minuta nakon trenutka eksplozije.

U međuvremenu je Tal Heinrich, glasnogovornik Netanyahuove vlade, u utorak naveče rekao za CNN da “izraelska vojska ne gađa bolnice”, dodajući: “Gađamo samo uporišta Hamasa, skladišta oružja i terorističke mete”.

No, u saopćenju koje je u noći eksplozije objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navedeno je da je od početka sukoba 7. oktobra na zdravstvene ustanove u Gazi izvedeno više od 51 napada. Ubijeno je 15 zdravstvenih radnika, dok ih 27 povrijeđeno.

Uz to je izraelska vojska prošle sedmice naredila evakuaciju iz 22 bolnice u Pojasu Gaze u kojima se liječi više od 2.000 pacijenata, dok je u isto vrijeme intenzivirala bombardovanje. Visoki zdravstveni dužnosnik u Gazi rekao je Al Jazeeri da je Izrael nekoliko dana prije eksplozije u znak “upozorenja” ispalio dvije artiljerijske granate na bolnicu “Al-Ahli”.

“Ni bolnica nije sigurno mjesto…”, rekao je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a za Zapadnu obalu i Gazu.

Kakvi ‘dokazi’ su objavljeni?

Netanyahuova vlada je negirala da je eksplozija posljedica izraelskog zračnog napada.

Netanyahu je 18. oktobra objavio video izraelske vojske, na kojem je prikazan promjer kratera uzrokovan vojnim bombama te mjesto na kojem se nalazila bolnica. “Nema vidljivih znakova kratera koji su uobičajeni nakon zračnih napad. Ne postoje dokazi o direktnom raketnom napadu jer nema ni strukturne štete na zgradama oko bolnice”, navedeno je u video.

“Cijeli svijet treba znati: barbarski teroristi iz Gaze napali su bolnicu u Gazi, a ne izraelska vojska”, naveo je Netanyahu u drugoj objavi.

Izraelski analitičar David Lisovtsev podijelio je snimak koji je kružio komunikacijskom platformom Telegram, a koja je išla u prilog teoriji da je eksplozija rezultat neuspjelog raketnog napada.

“Ovo je površinska eksplozija. Izgleda da je tamo pala neispravna Hamasova raketa. Kakvu je tragediju Hamas donio ljudima u Gazi”, napisao je Lisovtsev.

Justin Bronk, viši naučni saradnik londonskog think-tanka Royal United Services Instituta koji je specijaliziran za avijaciju i vojnu tehnologiju, objavio je 18. oktobra na društvenoj mreži X-u fotografiju spaljenog parkinga pored bolnice koju je na istoj društvenoj mreži objavio analitičar Centra za pomorske analize, a na kojoj se vidi da eksplozija nije uzrokovala krater. “Još uvijek nije konačno, ali ako je ovo šteta koja je nastala, onda je zračni napad manje vjerovatan od eksplozije neispravne rakete”, rekao je Bronk.

Izraelska vojska je također objavila videosnimak na kojem se može vidjeti kako glasnogovornik vojske Daniel Hagari prevodi snimak navodnog razgovora između dva Hamasova dužnosnika koji, kako se čini, razgovaraju o neispravnoj raketi koja je izazvala eksploziju kod bolnice Al-Ahli.

Nekima je to bilo sumnjivo. Jedan novinar je kasnije rekao Hagariju: “Želio bih da se pozabavimo vjerodostojnošću, jer… izraelska vojska nema besprijekoran kredibilitet.”

Hagari mu je odgovorio da je izraelska vojska prije znala slagati, kako je napisao u objavi na društvenoj mreži X, ali da je ovaj slučaj drugačiji.

 

Čemu skepticizam?

Povjerenje u izraelsku vladu i vojsku narušeno je nakon ubistva Al Jazeerine novinarke Shireen Abu Akleh. Izraelska vlada prvo je negirala bilo kakvu umiješanost u njenu smrt. Međutim, nakon što su brojne nezavisne istrage potvrdile da je mogao ubiti jedino izraelski vojnik, vlada Izraela priznala je da je vjerovatno pogodio “izraelski metak”.

Palestinsko-američka novinarka veteranka ubijena je u atentatu 2022. godine, dok je izvještavala o izraelskim racijama u izbjegličkom kampu u Jeninu.

Tada je Naftali Bennett, tadašnji premijer Izraela, optužio Palestince za njeno ubistvo.

“Prema informacijama koje smo prikupili, najvjerovatnije su naoružani Palestinci – koji su u to vrijeme neselektivno pucali – odgovorni za smrt novinarke”, rekao je.

Kasnije je izraelska vojska navela da postoji “velika mogućnost” da je Abu Akleh “slučajno pogodio” metak izraelske vojske. Međutim, odlučili su ne provesti krivičnu istragu njene smrti. U ovomjesečnom izvještaju istražnog tijela pod mandatom UN-a navedeno je da su izraelske snage upotrijebile “smrtonosnu silu bez opravdanja”, prekršivši njeno “pravo na život”.

Skepticizam su pojačali i nemilosrdni izraelski napad na stanovništvo Gaze pod opsadom. U 19 sati 17. oktobra, malo prije eksplozije, Itamar Ben-Gvir, izraelski ministar nacionalne sigurnosti, napisao je na društvenoj mreži X: “Sve dok Hamas ne oslobodi taoce koje drži – jedino što treba ući u Gazu su stotine tona eksploziva, niti gram humanitarne pomoći.”

Ubrzo nakon eksplozije, Netanyahu je izbrisao poruku sa društvene mreže X u kojoj je ponovio teze iz svog obraćanja Knessetu 16. oktobra.

“Ovo je borba između djece svjetla i djece tame, između čovječanstva i zakona džungle”, napisao je. Njegova poruka napisana je u istom tonu kojeg je ranije koristio izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, koji je Palestince opisao kao “zvjeri”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada