Jedina onkološka bolnica u Gazi mogla bi biti zatvorena usred izraelske opsade

Zbog nedostatka goriva usljed izraelske opsade, bolnica je već zaustavila neke usluge, poput radiologije, a 9.000 pacijenata oboljelih od raka u Gazi ne mogu otići nigdje drugo na liječenje.

Dina el-Dhani, palestinska pacijentica oboljela od raka propustila je terapiju u bolnici u Jerusalemu, jer je Izrael zatvorio svoje prijelaze s Gazom
Dina el-Dhani, palestinska pacijentica oboljela od raka propustila je terapiju u bolnici u Jerusalemu, jer je Izrael zatvorio svoje prijelaze s Gazom usred borbi, pokazuje svoje lijekove u gradu Gazi, 12. maja 2023. Jedina bolnica za liječenje raka u Gazi također bi uskoro mogla prestati s radom (Fadi Shana/Reuters)

Dok su stotine pacijenata i civila koji su se skrivali ubijeni u Arapskoj bolnici al-Ahli u utorak, u najgoroj tragediji od početka rata, dr. Subhi Sukeyk svjedočio je još jednoj, tišoj katastrofi koja je pogađala njegove pacijente u jedinoj onkološkoj bolnici u Gazi.

Dva dana nakon početka rata, 7. oktobra, Izrael je uveo “potpunu blokadu” Pojasa Gaze, sprečavajući ulazak goriva, vode i drugih zaliha na teritorij.

Hamas – Izrael

Sukeyk, direktor Tursko-palestinske bolnice prijateljstva, upozorio je da je u ustanovi ponestalo goriva potrebnog za održavanje osnovnih usluga, kao i lijekova potrebnih za hemoterapiju.

“Pokušavamo zadržati osnovne usluge”, rekao je Sukeyk za Al Jazeeru, dodajući da su neke usluge poput radiologije, koje se koriste za praćenje i dijagnostiku, već zaustavljene.

Gaza dio električne energije dobija iz izraelskih dalekovoda, odakle je opskrba prekinuta. Ostatak proizvodi elektrana koja se za rad oslanja na gorivo uvezeno iz Izraela. To postrojenje je zatvoreno prije više od sedam dana usred potpune izraelske opsade koja je stupila na snagu nakon što su Hamasovi borci napali južni Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 1.400 ljudi. Od tada, gotovo neprestana kampanja bombardiranja Izraela, ubila je više od 3.300 ljudi u Pojasu Gaze, od čega su trećina djeca.

Bolnica tursko-palestinskog prijateljstva radi zahvaljujući jednom lokalnom generatoru, koji se također napaja gorivom – koje bi uskoro moglo nestati. To će primorati bolnicu da zatvori čak i osnovne usluge koje je bila u mogućnosti da pruži, što bi ugrozilo živote stotina pacijenata kojima je potrebno pravovremeno i redovno liječenje u borbi protiv raka.

“Odjelu intenzivne njege je potrebno puno struje za rad”, rekao je Sukeyk, “kao i aparati za kisik”.

“Hemoterapija nekih pacijenata je morala biti odgođena. Ali oni moraju imati ovaj tretman kako bi spriječili da se tumor proširi njihovim tijelom, na druge organe.”

Kao rezultat rata, neki pacijenti su propustili svoje termine jer je postalo rizično i teško doći do bolnice.

Svakog mjeseca palestinske zdravstvene vlasti šalju 2.000 pacijenata iz Gaze u bolnice izvan Pojasa, uglavnom u Jerusalemu, Zapadnoj obali i Izraelu. Dok izraelska blokada koja je na snazi od 2007. godine otežava građanima Gaze da dobiju medicinske dozvole koje su im potrebne za napuštanje Pojasa, potpuna opsada od 7. oktobra znači da je ovo sada skroz zaustavljeno.

Bolnice u Gazi su na rubu kolapsa, pretrpane ranjenim pacijentima, kojih je više od 13.000, više nego u bilo kojem od prethodnih ratova u Gazi, nedostatkom struje, vode i lijekova. Izraelska vojska je također naredila evakuaciju nekih bolnica, što su osoblje i uprava opisali kao nemoguć zadatak.

Nakon sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u srijedu, Izrael je najavio da će dozvoliti ulazak hrane, vode i lijekova u Gazu preko prelaza Rafah s Egiptom. Na sastanku je Biden ponovio podršku SAD-a Izraelu.

“U svjetlu zahtjeva predsjednika Bidena, Izrael neće spriječiti humanitarne pošiljke iz Egipta sve dok se radi samo o hrani, vodi i lijekovima za civilno stanovništvo koje se nalazi u južnom pojasu Gaze ili koje se tamo evakuira”, saopšteno je iz Netanyahuovog ureda.

“Sve isporuke namijenjene Hamasu bit će spriječene”, dodaje se u saopćenju, u kojem se ne spominje gorivo za opskrbu bolnica u Gazi.

Granični prelaz s Egiptom

Ostaje nejasno kada će stotine tona pomoći zaglavljene na graničnom prelazu s Egiptom moći ući u pojas Gaze.

“Svaka medicinska pomoć koja dođe bit će korisna i neophodna za nastavak naših usluga”, rekao je za Al Jazeeru Yousef al-Aqqad, šef Evropske bolnice u Khan Younisu u južnom pojasu Gaze.

Što se tiče goriva, rekao je on, bolnici je potrebno oko 5.000 litara dnevno da bi pokrenuli svoje generatore kada je struja isključena. „Trenutno imamo dovoljno samo za dva ili tri dana“, rekao je.

I u bolnici tursko-palestinskog prijateljstva vrijeme ističe – za borbu protiv raka i održavanje nade.

Izvor: Al Jazeera